23:19 / 22.01.2021.

Autor: P.F./Hina

Poziv Bidenu da bezuvjetno ukine sankcije Iranu

Mohamad Džavad Zarif

Mohamad Džavad Zarif

Foto: Ernesto Mastrascusa / EPA

Novi američki predsjednik Joe Biden mora bezuvjetno ukinuti sankcije koje je njegov prethodnik uveo Teheranu, ako želi spasiti iranski nuklearni sporazum, upozorio je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u uvodniku američkog časopisa Foreign Affairs objavljenom u petak. 

Iran je s Kinom, SAD-om, Francuskom, Velikom Britanijom, Rusijom i Njemačkom zaključio nuklearni sporazum u Beču 2015. godine. Po tom sporazumu, Iranu se ublažavaju međunarodne sankcije u zamjenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa i jamstva kojima dokazuje da ne pokušava izraditi atomsku bombu. Ali sporazum je uzdrman nakon što je 2018. bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano iz njega povukao SAD i istovremeno uveo američke sankcije.


Povrat sankcija je bacio Iran u duboku recesiju, a Teheran je se u odgovoru 2019. oslobodio većine svojih ključnih obveza preuzetih u Beču. 


- Nova američka vlada još može spasiti sporazum samo ako Washington pokaže stvarnu političku volju da su spremni biti pouzdani partneri u zajedničkim naporima.  Bidenova vlada mora početi bezuvjetno ukidati sankcije koje su Iranu određene Trumpovim dolaskom na vlast. Zauzvrat će Iran ukinuti sve mjere koje je poduzeo nakon američkog povlačenja iz sporazuma, napisao je Mohamad Džavad Zarif u uvodniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!