07:34 / 01.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Poziv na akciju Vijeća sigurnosti u Myanmaru

Ilustracija, prosvjed u Myanmaru

Ilustracija, prosvjed u Myanmaru

Foto: - / Reuters

Posebna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mjanmar Christine Schraner Burgener pozvala je u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a na akciju kako bi se izbjeglo krvoproliće u toj zemlji jugoistočne Azije.


Na zatvorenoj sjednici 15-članog vijeća Schraner Burgener je kazala da vojska koja je preuzela vlast u Mjanmaru 1. veljače nije sposobna upravljati zemljom i upozorila da će se situacija na terenu samo pogoršati, prenosi Reuters prema komentarima koje su objavio UN News.


- Razmotrite sve dostupne alate za kolektivnu akciju i učinite ono što je ispravno, ono što stanovnici Mjanmara zaslužuju. Spriječite višedimenzionalnu katastrofu u srcu Azije, rekla je Schraner Burgener. Dodala je da Vijeće mora razmotriti "potencijalno značajnu akciju" kako bi preokrenulo tijek događaja jer "krvoproliće je neizbježno."

Najmanje 521 civil ubijen je u prosvjedima protiv vojnog puča. Samo u subotu ubijen je 141 civil, prema podacima udruženja za pomoć političkim zatvorenicima.


Borbe su se također rasplamsale između vojske i pobunjenih etničkih manjina u pograničnim regijama. Izbjeglice traže sigurnost u susjednim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!