20:28 / 17.09.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Pravne posljedice pandemije: Građani tuže državu jer ih nije uspjela zaštititi

Sve više zemalja uvodi obavezne covid potvrde

Sve više zemalja uvodi obavezne covid potvrde

Foto: Yara Nardi / REUTERS

Sve više europskih zemalja odlučuje se na stroge mjere za sve koji ne posjeduju COVID potvrde. Italija je donijela odluku o uvođenju najstrožih mjera na svijetu, a za njom ne zaostaje mnogo ni Slovenija.

Potvrda o cijepljenju, COVID propusnica ili negativan test na koronavirus od 15. listopada postaju pandemijska stvarnost u Italiji. Mjere vlade premijera Maria Draghija među najstrožima su na svijetu.

- Ovom uredbom od 15. listopada proširujemo korištenje zelene propusnice na cijelo područje rada - i javno i privatno. One su instrument slobode, a uvode se i zbog toga što čine kampanju cijepljenja učinkovitijom, iznio je Claudio Speranza, ministar zdravstva Italije. 

Oni koji izbjegnu provjere te propusnice riskiraju kazne od 600 do 1.500 eura.

Slovenija

Uz izrazito strogu primjenu COVID potvrda, Slovenija uvodi i obavezno cijepljenje za državne službenike. Svi oni koji se dosad nisu cijepili ili nisu preboljeli COVID-19 moraju do 1. listopada imati dokaz o cijepljenju.

Premijer Janez Janša tvrdi da njegova vlada od tih mjera neće odustati. Restrikcije su odmah povećale interes za cijepljenje.

video thumb

Prva covid tužba

Sudski proces bez presedana počeo je na Bečkom regionalnom sudu za građanskopravna pitanja.

Tužiteljica Sieglinde Schöpf, udovica 72-ogodišnjeg Hannesa Schöpfa, koji je u travnju prošle godine umro, nakon što se na skijalištu Ischgl zarazio koronavirusom, traži 102 tisuće eura odštete od države Austrije.

- Slučaj se tiče pravde, njezine primjene i priznavanja vlasti da su pogriješile. Da, mnogi su mogli ostati živi, ne samo moj otac, riječ je i o široj javnosti, rekao je Ulrich Schöpf, tužitelj, sin preminulog oštećenika.

Zdravstvene vlasti optužuju se da su evidentno bile svjesne činjenice da se Covid pojavio u Ischglu, da nisu odmah prekinule skijašku sezonu, a saveznog kancelara Sebastina Kurza da je pred kamerama najavio izolaciju dolina Paznaun i St. Anton, iako za to nije imao ovlasti.

- Prema posljednjim nalazima, ukupno je oko 11.000 infekcija moguće identificirati kao posljedicu neuspjeha Republike u Ischglu, ističe Alexander Klauser, odvjetnik tužitelja i Udruge za zaštitu potrošača Austrije.

Ova je sudska parnica prva od više od desetak građanskih tužbi koje je pokrenula Udruga za zaštitu potrošača Austrije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!