12:59 / 02.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Pravoslavni vjernici slave drugi pandemijski Uskrs

Uskrs po julijanskom kalendaru

Uskrs po julijanskom kalendaru

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Milijuni pravoslavnih kršćana širom svijeta slave Uskrs u nedjelju, u mnogim slučajevima na privatnim proslavama, nakon što je zbog pandemije većina događaja prošle godine bila otkazana.

U Moskvi je poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril l. izrazio želju da se ljudi uskoro potpuno oslobode koronavirusa i nadu da bi pandemija uskoro mogla biti prevladana. Mnogi vjernici u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja - glavnoj crkvi ruske pravoslavne vjere - nosili su maske za lice.

U drugim su zemljama crkveni obredi prenošeni uživo ili preko televizije kako bi se smanjio rizik od zaraze. Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao je vjerskom obredu u Moskvi - bez maske. Nedavno je primio cjepivo protiv koronavirusa. Prema Kremlju, Putin je zahvalio Crkvi na rješavanju "hitnih socijalnih problema" i promicanju obiteljskih tradicija. Kritičari optužuju Crkvu da je prebliska s ruskom državom.

Pravoslavni kršćani u Jeruzalemu okupili su se u crkvi Svetog groba na proslavi Svetog ognja. Vjernici su se sukobili s policijom na ulicama Starog grada koje okružuju crkvu, jer samo oni za koje se smatra da su imuni na koronavirus - bilo cijepljenjem ili oporavkom od covida-19 - smiju pristupiti crkvenoj zgradi.

Prema medijskim izvješćima, broj sudionika djelomično je ograničen zbog stampeda na židovskom vjerskom festivalu samo nekoliko dana prije kada je stradalo 45 ljudi.

Crkva Svetoga groba na mjestu je gdje je, prema kršćanskom vjerovanju, Isus pokopan i ponovno uskrsnuo. Sveti oganj je svjetlost za koju se kaže da se sama pali, čudo koje se svake godine događa u crkvi.

"Molimo za drage zdravstvene radnike"

Grčki pravoslavni patrijarh Teofil III. zapalio je svijeću od Svetog ognja i predao je vjernicima, osvjetljavajući crkvu morem svijeća.

U Egiptu je koptski papa Tavadros II. predvodio službu kojoj je prisustvovalo omanje mnoštvo u subotu navečer uoči pravoslavnog Uskrsa u glavnoj katedrali u Kairu. Rekao je da je u skladu s mjerama protiv covida-19 dopušteno samo 10 posto uobičajenog posjeta katedrale.

- Molimo za kraj ove pandemije koja je strašno pogodila svijet, rekao je koptski papa u uskrsnoj homiliji.

- Molimo za naše drage zdravstvene radnike, što je prva obrambena crta u suočavanju s ovom pandemijom, dodao je.

Pravoslavni kršćani slave Uskrs kasnije od uglavnom zapadnih vjernika, jer se pravoslavni festival određuje prema julijanskom kalendaru, koji datira iz Rimskog carstva i razlikuje se od gregorijanskog kalendara, usvojenog u 16. stoljeću.

Egipatski kršćani čine oko 10 posto muslimanskog stanovništva te zemlje s više od 100 milijuna stanovnika. Vjernici Koptske pravoslavne crkve čine većinu egipatskih kršćana.

Nakon pravoslavnog Uskrsa u Egiptu svake godine slijedi proljetni festival nazvan Sham al-Nessim, popularan među kršćanima i muslimanima u zemlji. Egipćani tradicionalno odlaze na morske plaže ili javne parkove na ovaj festival koji datira još od starih Egipćana. Međutim, vlada je priopćila kako će parkovi i plaže biti zatvoreni u ponedjeljak drugu godinu zaredom kako bi se spriječila gužva i smanjilo širenje koronavirusa.


Patrijar Porfirije služio Uskrsnu liturgiju

Patrijarh srpski Porfirije služio je u nedjelju uskrsnu liturgiju u Hramu Svetog Save i s vladikama Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvao na očuvanje "crkvenog, nacionalnog, jezičnog i kulturnog jedinstva", na "bratsku slogu" i "protiv podjela nesuglasica i rasprava".

Liturgiji u katedralnoj crkvi nazočilo je, sukladno epidemiološkim mjerama, nekoliko stotina vjernika, a partijarh i svćenstvo SPC-a poručili su da sjećanje na Kristovo uskrsnuće ne treba biti "praznik običaja, već praznik novog života i nove nade".

- Ovo je novo veselje kojim se pobožno veselimo svi mi koji kličemo: Hristos vaskrse! Ali, isto tako se raduju s nama i svi ostali kršćani, i svi koji doživljavaju Božju dobrotu, i sva tvorevina Božja, navodi se u poslanici koju je objavila SPC.

Patrijarh Porfirije i arhijereji SPC pozivaju "na radost Vaskrsenja" kako bi svi "odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila".

Istaknuto je da velikodostojnici SPC-a danas molitveno suosjećaju sa Srbima na Kosovu i ohrabruju ih "da budu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi". Posebne poruke upućene su i vjernicima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

Patrijarh i crkveni velikodostojnici uputili su molitvene poruke potpore "svim oboljelima od covida-19, liječnicima i zdravstvenim djelatnicima", uz poruku da se, poslije prošlogodišnjih nada "da će zaraza brzo proći" i danas mole "za ozdravljenje svih oboljelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih".

Uz poziv da se poštuju preporuke medicine, jer "sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Kristu Bogu predajmo", patrijarh i arhijereji čestitali su Uskrs tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!