Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori tradicionalno podijeljeni uoči Božića

06.01.2023.

19:21

Autor: HRT/V.G./Hina

Pravoslavni vjernici slave Božić

Pravoslavni vjernici slave Božić

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vjernici Crnogorske (CPC) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori u petak su tradicionalno na dva različita mjesta u prijestolnici Cetinju obilježili pravoslavni Badnjak, ali ovoga puta nije ih razdvajao kordon policije.


Tradicija tzv. paljenja badnjaka obnovljena je prije tri desetljeća i od tada je odvojeno provode svećenstvo i vjernici CPC-a i SPC-a, a do prošle godine metalne ograde i jake policijske snage razdvajale su okupljene.

Pravoslavni vjernici u subotu slave Božić po julijanskom kalendaru.

Ceremoniju za vjernike CPC-a predvodio je mitropolit Mihailo, a ispred Cetinjskog manastira badnjak su zapaliti predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Mitropolit SPC-a Joanikije pozvao je da se među vjernicima premoste raskoli.

Nije problem što ne mislimo isto, već što se naše međuljudske razlike pretvaraju u svađe, podjele i ponekad u mržnju i sukobe, rekao je Joanikije istaknuvši da gdje ima pravih ljudi različita mišljenja su dobar povod za dijalog i bratski razgovor.

Mitropolit SPC-a je nešto ranije u Božićnoj poslanici pozvao stanovnike Crne Gore da izađu na već izvjesne, ali ne i raspisane izvanredne parlamentarne i predsjedničke izbore i slobodno glasaju.

Srpska pravoslavna crkva imala je veliki utjecaj na ishod prošlih parlamentarnih izbora u kolovozu 2020. godine, kada je prvi puta nakon 30 godina Milo Đukanović poražen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!