09:11 / 14.06.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Prebolio COVID-19 - račun za liječenje 1,1 mil. USD

Foto: Northwestern Medicine/REUTERS

Foto: Northwestern Medicine/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Sedamdesetogodišnji Amerikanac koji je zamalo preminuo od posljedica bolesti COVID-19 dobio je račun od 1,1 milijun dolara za troškove bolničkog liječenja, piše The Seattle Times.
71-godišnji Michael Flor iz SAD-a bio je hospitaliziran dva mjeseca zbog Covida-19, bolesti od koje je gotovo i preminuo. Onda mu je stigao račun za liječenje od - 1,1 milijun dolara.

Kako piše The Seattle Times, Florove troškove pokriva Medicare, vladin program osiguranja za starije, i on neće morati platiti većinu ovih troškova, možda čak ništa. Međutim, vijest o milijunskom bolničkom računu na 181 stranici odražava kritike brojnih na račun američkog zdravstvenog sustava.

Michael Flor primljen je u bolnicu u Seattleu 4. ožujka i ostao je ondje 62 dana. U jednom trenutku bio je toliko blizu smrti da su mu sestre držale telefon kako bi se mogao oprostiti sa ženom i djecom. No oporavio se te je otpušten iz bolnice 5. svibnja, na veselje liječnika i medicinskih sestara koji su se brinuli za njega. Međutim, onda je stigao šok - dobio je račun, na 181 stranici, koji iznosi 1,122.501,04 dolara (7,545.676 kn). Kako sam kaže, srce mu je tada opet gotovo otkazalo.

- Osjećam krivnju što sam preživio, kaže Flor.Flor je zapravo već pretpostavljao da račun neće biti mačji kašalj. Njegova supruga Elisa Del Rosario prisjeća se da se pri početku svog boravka u bolnici probudio i rekao: "Moraš me odvesti odavde, ne možemo si ovo priuštiti".

Račun uključuje: 9736 dolara za sobu na intenzivnoj njezi po danu, gotovo 409.000 dolara za pretvaranje sobe u sterilni prostor na 42 dana, 82.000 za korištenje respiratora 29 dana te gotovo 100.000 za dva dana kad je bio životno ugrožen. Zapravo se radi o objašnjenju troškova s obzirom na to da Flor ipak neće morati platiti većinu ovog iznosa.

Ili možda čak ništa.

Naime, Kongres je odobrio golemi plan za održavanje američke ekonomije tijekom epidemije izazvane koronavirusom, koji uključuje i 100 milijuna dolara za kompenzaciju bolnicama i privatnim osiguravajućim tvrtkama koje su liječile pacijente od bolesti COVID-19.

Flor, koji smatra da je "strah od socijalizma" Amerikance spriječio u osiguravanju pune zdravstvene skrbi za sve, kaže da je itekako svjestan da njegov račun netko drugi plaća.

- Spašavanje mog života stajalo je milijun dolara. Ja ću, naravno, reći da je to dobro potrošen novac. Ali također znam da sam možda jedini koji to kaže, zaključuje Flor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!