09:18 / 12.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Oporavljeni uz jednu dozu cjepiva čak i bolje zaštićeni nego zdravi cijepljeni s dvije

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija/Damir Spehar / Pixsell

Osoba koja je preboljela COVID-19 i primila jednu dozu cjepiva Pfizera i BioNTecha ili Moderne podjednako je ili čak i bolje zaštićena od nekoga tko nije imao koronavirusnu bolest i dobio je dvije doze cjepiva, pokazalo je novo istraživanje. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine.

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Icahn na Mount Sinaiju u New Yorku proučavali su uzorke krvi 110 osoba, od kojih su 43 bile zaražene koronavirusom prije cijepljenja, a 67 nije. Svi sudionici primili su ili cjepivo Pfizera i BioNTecha ili Moderne, koje se temelji na novoj tehnologiji glasničkog RNK. Utvrdili su da su ispitanici koji su bili zaraženi koronavirusom prije primanja prve doze cjepiva "brzo razvili ujednačen, visoki titar antitijela nekoliko dana nakon cijepljenja". Pojam titar označava koncentraciju antitijela.

Znanstvenici su opetovano uzimali uzorke i utvrdili da su u danima nakon primanja prve doze cjepiva razine antitijela kod onih koji su preboljeli COVID-19 bile od 10 do 45 puta veće nego kod onih koji nisu bili zaraženi koronavirusom prije cijepljenja. Do trenutka kad su primili drugu dozu cjepiva razine antitijela kod onih koji su preboljeli COVID-19 još su bile šest puta veće nego kod onih koji se nisu zarazili.

- Kod osoba koje su preboljele COVID-19 nije uočen porast titra antitijela nakon primanja druge doze cjepiva, napisali su znanstvenici, što pokazuje da dodatna doza cjepiva ima ograničenu korist za osobe koje su bile zaražene.

Nije uočena razlika u stvaranju antitijela između dvaju cjepiva.

Tim je proučavao i postoje li razlike u nuspojavama na cjepivo među 230 ispitanika, od kojih je dio prebolio COVID-19, a dio nije. Nisu uočene ozbiljne nuspojave zbog kojih bi bila nužna hospitalizacija.

Osobe koje su prije cijepljenja imale razvijen imunitet na koronavirus imale su češće blage do umjerene nuspojave, poput slabosti, glavobolje, groznice i vrućice, bolova u mišićima i bolova u zglobovima.

No tim je upozorio da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!