15:19 / 23.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Prebrojeni svi listići s izbora u Mostaru, rezultata još nema

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gradsko izborno povjerenstvo Mostara prebrojilo je sve biračke listiće s lokalnih izbora održanih u nedjelju i sav je materijal, nakon provjere nepravilnosti, uputilo u srijedu državnom Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, koje još nije objavilo izborne rezultate.
Gradsko izborno povjerenstvo Mostara prebrojilo je sve biračke listiće s lokalnih izbora održanih u nedjelju i sav je materijal, nakon provjere nepravilnosti, uputilo u srijedu državnom Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, koje još nije objavilo izborne rezultate.

Vreće s izbornim materijalom članovi GIP-a Mostara utovarili su u srijedu u kamion, koji ih je odvezao u skladište SIP-a u Istočnom Sarajevu.

Tijekom utorka članovi biračkih odbora uz pomoć GIP-a provjeravali su utvrđene nepravilnosti nakon brojenja biračkih listića. Prema riječima predsjednika GIP-a Mostara Hilme Džidelije, dio od 45 nepravilnosti ipak se nije mogao otkloniti.

- Mi smo samo radili gdje je utvrđeno da se podaci ne poklapaju. Otklonili smo ono što se moglo otkloniti. Što se nije moglo ovdje učiniti, ide u Sarajevo, a SIP nastavlja dalje postupak, rekao je Džidelija.

Objasnio je da su se "najčešće pogreške odnosile na to što su se razlikovale brojke na zapisnicima s brojem biračkih listića, kao i različitom broju preferencija koje su ostvarili kandidati u odnosu na političke stranke". Upitan o slučaju prema kojemu HDZ-u BiH nije pripisano 214 glasova na jednome biračkome mjestu, Džidelija je rekao da ti podaci neće utjecati na izborni rezultat.

- To ne može napraviti neke znatnije izmjene, dodao je.

Iako je Gradsko izborno povjerenstvo Mostara prebrojilo sve biračke listiće, još nisu objavljeni rezultati izbora. Gradski odbora HDZ-a BiH, stranke koja je pojedinačni pobjednik izbora za Gradsko vijeće Mostara, u srijedu se svakih sat vremena oglašavao kritizirajući činjenicu da se ne objavljuju rezultati nedjeljnoga glasovanja.

"Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar osuđuje politički kompromitirano Središnje izborno povjerenstvo BiH te ovim putem ih pozivamo da konačno objave ukradene rezultate lokalnih izbora za Grad Mostar", navodi se u priopćenju.

- Bez obzira što smo izborni pobjednici želimo da proces bude transparentan, pa da dobijemo onoliko koliko su nam birači dali, a ne brojači. To je kompromitiranje izbornog procesa na koji čekamo 12 godina i građanima grada Mostara umjesto da je to bio festival demokracije, ovo je zona sumraka, politički sunovrat. Nadamo se da će to biti dovedeno do kraja i da će biti izražena volja birača, rekao je Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor danima upozoravaju da su se bošnjački birači fiktivno prijavljivali na adrese u većinskom hrvatskom dijelu Mostara kako bi promijenili rezultate izbora.

Izbori za gradska tijela vlasti u Mostaru održali su se u nedjelju prvi put nakon 12 godina.
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!