18:31 / 21.05.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Pred Bijelom kućom crne mrtvačke vreće kao poruka Trumpu

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

Nakon popuštanja pandemije u Europi - većini država glavni je cilj oživiti ekonomiju i potaknuti oporavak. A u SAD-u - zemlji s najviše umrlih u svijetu - nastavljaju se politički sukobi.
Nakon popuštanja pandemije u Europi - većini država glavni je cilj oživiti ekonomiju i potaknuti oporavak. A u SAD-u - zemlji s najviše umrlih u svijetu - nastavljaju se politički sukobi. 

Stroge mjere za suzbijanje epidemije u Italiji postupno se ublažavaju, a vlada nastoji aktivirati gospodarstvo. Premijer Antonio Conte najavio je reforme za poticanje gospodarskog rasta i investicija. Pozvao je građane da godišnji odmor provedu u Italiji.

- Svjesni smo da se s novom fazom ublažavanja mjera može povećati zaraza u nekim područjima. Na taj smo rizik računali i držat ćemo situaciju pod nadzorom. Moramo poduzeti taj rizik, ne možemo sve zaustaviti do pronalaska cjepiva, ističe talijanski premijer.

Vlada premijera Pedra Sancheza poručila je da Španjolska više neće slijediti primjer Italije te će svoj turizam i granice otvoriti kasnije kako se virus ne bi ponovno proširio.

Već danima prosvjednici traže ostavku španjolskog premijera zbog sporog ublažavanja mjera. Španjolci od danas u zatvorenim javnim prostorima obvezno moraju nositi zaštitnu masku.

Sve je više prolaznika na ulicama Moskve, premda Rusija ostaje jedno od najvećih žarišta pandemije. Broj preminulih u toj zemlji premašio je 3000, uz više od 300 tisuća oboljelih. Premda to ne pokazuju službene brojke situacija je, navodno, zabrinjavajuća u regiji Dagestan na jugozapadu Rusije.

Južna Amerika postala je područje s najvećim porastom oboljelih. Brazil je s gotovo 300 tisuća zaraženih pretekao sve Europske zemlje.

U SAD-u je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo gotovo 95 tisuća ljudi. Mrtvačke vreće pred Bijelom kućom u Washingtonu osvanule su u znak prosvjeda protiv načina kako se s epidemijom nosi administracija predsjednika Donalda Trumpa.

On je, pak, novinarima poručio da nastavlja terapiju hidroksiklorokinom kako bi spriječio zarazu.

A koliko su antimalarici hidroksiklorokin i klorokin učinkoviti u sprječavanju infekcije koronavirusom, provjeravaju znanstvenici u Brightonu i Oxfordu.

U međunarodnom istraživanju sudjelovat će više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike. Svjetska zdravstvena organizacija ih ne preporučuje.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da je jučer, nakon rekordnih 106 tisuća zaraženih u jednom danu, broj oboljelih u svijetu premašio pet milijuna.

Južna Amerika postala je područje s najvećim porastom oboljelih. Brazil je s gotovo 300 tisuća zaraženih pretekao sve Europske zemlje. Veći broj oboljelih imaju samo SAD i Rusija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!