Predsjedatelj OESS-a Rau: Očuvati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu

13.07.2022.

15:11

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zbigniew Rau

Zbigniew Rau

Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen / REUTERS

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau potvrdio je u utorak u Sarajevu kako će njegova zemlja nastaviti pružati doprinos održanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, uključujući tu sudjelovanje u vojnim misijama u BiH i na Kosovu.

Rau je u Sarajevu boravio u svojstvu predsjedatelja Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS) te je pozvao BiH da koristi prednosti članstva u multilateralnim organizacijama poput ove kako bi se konsolidiralo stanje u zemlji te otvorio put provedbi nužnih reformi.

Kazao je i kako Poljska ima izravni interes da se na Balkanu očuva mir, posebice nakon ruske agresije na Ukrajinu te stoga i bilateralno želi pomoći zemljama poput BiH.

Poljska ima svoj kontigent u sastavu vojne misije EU Althea, a Rau je kazao da se to ne dovodi u pitanje.

- Odlučni smo nastaviti s tom potporom dok god to bude potrebno, kazao je šef poljske diplomacije i predsjedatelj OESS-a dodajući kako BiH, ali i cijelu regiju, dugoročno vidi integrirane u euroatlantsku zajednicu, kako u EU tako i u NATO.

Pozvao je političare u BiH da stoga rade na poboljšanju funkcionalnosti svoje države te da izbjegavaju rasprave koje vode daljnjim podjelama, jer im je u zajedničkom interesu izbjeći eskalaciju napetosti i sukoba.

- Nema alternative provedbi reformi i prevladavanju unutarnjih podjela, kazao je Rau.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić kazao je kako se nada da će uz pomoć OESS-a nakon izbora u listopadu biti moguće doći do konačnog dogovora o izmjenama izbornog zakona kojima bi se usvojili međunarodni standardi te provele relevantne sudske presude.

Komentirajući potporu Raua približavanju BiH članstvu u EU i NATO podsjetio je kako u zemlji za sada postoji konsenzus samo oko europskih integracija, dok članstvo u Alijansi za sada nije na dnevnom redu, a kada to bude aktualno odlučivat će se sukladno predviđenim procedurama.

- Danas javni prostor ne treba zamarati pričom o članstvu (u NATO-u) jer mi nismo spremni niti NATO razmatra tu mogućnost, no pogoršanje sigurnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu zahtijeva povećanu pozornost, kazao je Brkić.

Članstvu BiH u NATO-u odlučno se protive vlasti Republike Srpske inzistirajući na politici neutralnosti, odnosno na tome da se prate odluke koje donese Srbija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!