13:09 / 17.03.2018.

Autor: M.A./D.P./M.M./HRT/Hina

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila čileanski grad Punta Arenas

-

-

Foto: - / -

Od oko 250 tisuća čileanskih Hrvata najveći broj živi u Santiagu. Mnogi su ugledni biznismeni, a obitelj Lukšić najbogatija je u Čileu.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je tijekom službenog posjeta Čileu grad Punta Arenas, gdje se susrela s upraviteljem pokrajine Magallanes i čileanskog dijela Antarktike Christianom Mathesonom Villanom, predstavnicima hrvatske zajednice u Punta Arenasu te gospodarstvenicima pokrajine Magallanes, priopćeno je iz ureda predsjednice.

U razgovoru s upraviteljem pokrajine Magallanes Predsjednica je ponovila kako su odnosi dviju država vrlo dobri, ali kako je došlo vrijeme da se međusobni odnosi i suradnja podignu na višu razinu.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je Čile mogući strateški partner Hrvatske u Latinskoj Americi zahvaljujući svojoj stabilnoj demokraciji i uspješnom gospodarskom modelu. Naglasila je kako upravo iz tih razloga Čile može značajnije doprinijeti gospodarskom prodoru i političkoj nazočnosti Hrvatske u Latinskoj Americi.

Nakon susreta s upraviteljem pokrajine Christianom Villanom Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima hrvatske zajednice te tom prigodom pojedincima, udrugama i klubovima uručila odlikovanja i priznanja RH. Uručujući odlikovanja i priznanja, Predsjednica je poručila kako je upravo hrvatska zajednica u Čileu, među mnogim iseljeničkim zajednicama, postala jedna od najcjenjenijih.

Tijekom boravka u Punta Arenasu Predsjednica se susrela s gospodarstvenicima hrvatskog porijekla pokrajine Magallanes s kojima je razgovarala o hrvatsko-čileanskim gospodarskim odnosima. Pozvala je čileanske poduzetnike hrvatskog porijekla da se snažnije uključe u razvoj gospodarskih odnosa dviju država, istaknuvši kako veliki potencijal i konkretna područja za jačanje gospodarske suradnje postoje u vojnoj industriji i brodogradnji, korištenju hrvatskih luka, turizmu i trgovini.

U nastavku dana Predsjednica će posjetiti Hrvatski klub u Punta Arenasu i susresti se s gradonačelnikom Punta Arenasa Claudiom Radonichem te obići i druga mjesta od značaja za hrvatsku zajednicu.

Predsjednica s čileanskim Hrvatima

Na gala večeri u Santiagu predsjednica Grabar-Kitarović okupila je ugledne čileanske građane hrvatskog podrijetla. Poručila je kako treba olakšati povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske. Na večeri je bila i najbogatija žena Čilea te čileanski ministar rudarstva hrvatskih korijena.

Od oko 250.000 čileanskih Hrvata najveći broj živi u Santiagu. Mnogi su ugledni biznismeni, a obitelj Lukšić najbogatija je u Čileu. Supruga osnivača poslovnog carstva Andronica, Iris Fontbona 101. je na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu. Ona i njezina kćerka Maria Paola bile su na gala večeri s hrvatskom predsjednicom. 

Duboko sam uvjerena da se našim čvršćim povezivanjem može ostvariti velika dobrobit, kako za Hrvatsku, tako i za hrvatsko iseljeništvo. Ujedno, jačanje naših veza bit će vrlo korisno za ukupnu suradnju između Hrvatske i država u kojima žive Hrvati, rekla je Predsjednica.

Predsjednica je istaknula potrebu boljih gospodarskih odnosa s Čileom, a tamošnji ministar rudarstva hrvatskog podrijetla Baldo Prokurica smatra da je to moguće postići. No hrvatski poduzetnici u Čileu, izuzmemo li obitelj Lukšić, dosad se nisu istaknuli ulaganjima u Hrvatsku jer i u Čileu, ali i u susjednim državama Južne Amerike imaju mnogo prilika za investicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!