Predsjednica Gruzije: Ne vjerujem da će Putin otvarati nove fronte

01.05.2022.

21:16

Autor: Branka Slavica/HRT

Salome Zurabišvili

Salome Zurabišvili

Foto: Giorgi Abdaladze / HRT

Kada ne vidite logiku, teško je predvidjeti budući scenarij, ali mislim da su ruske snage u ovom trenutku koncentrirane u Ukrajini, fokus je na istočnom dijelu zemlje, ne vjerujem da će otvarati nove fronte u ovom trenutku, procjena je Salome Zurabišvili, predsjednice Gruzije, države koja se 2008. prva našla na udaru moćnog susjeda kada je Rusija pobijedila u petodnevnom ratu i preuzela kontrolu nad petinom teritorija te zemlje.

Brojni analitičari rusku invaziju na Gruziju smatraju uvodom u aktualne događaje u Ukrajini.

Zurabišvili je u Washington doputovala kako bi sudjelovala na komemoraciji za nedavno preminulu bivšu američku državnu tajnicu Madeleine Albright, te kako bi održala niz sastanaka u Kongresu i drugim centrima političke moći u glavnom američkom gradu.

Gruzijska predsjednica pozdravlja poteze SAD-a prema Ukrajini, posebno nakon najave o novom paketu pomoći od više od 30 milijardi dolara za napadnutu zemlju. Istodobno, ne želi da Zapad zaboravi na Gruziju i Moldaviju, dvije krhke države koje nisu članice NATO-a i Europske unije. Gruzija dijeli granicu s Rusijom, Moldavija s Ukrajinom.

U slučaju ruskog napada, Gruzija ne bila bila u stanju pružiti dugi otpor poput Ukrajine. Moldavija je još slabija. Obje su države primile izbjeglice iz Ukrajine, Moldavija više od 100 tisuća.

Gruzija je bez financijske pomoći Zapada primila oko 30 tisuća izbjeglica iz Ukrajine. U Gruziju je stiglo i oko 30 tisuća pripadnika srednje klase iz Rusije koji se ne osjećaju dobro u svojoj zemlji. Uglavnom je riječ o umjetnicima, IT i drugim stručnjacima od kojih je dio otišlo prema drugim europskim zemljama, kazala je gruzijska predsjednica u razgovoru s novinarima u Washingtonu.

Na pitanje o tome koliko su ozbiljne prijetnje ruskog predsjednika nuklearnim oružjem u ovoj fazi rata u Ukrajini Zurabišvili je kazala:

- Gledajući prošlost Vladimira Putina mislim da je tu riječ o „igri živaca“, ne o stvarnoj strategiji, jer korištenje nuklearnog oružja bila bi suicidalna strategija i ne mislim da je spreman na to. S druge strane, pitanje je bi li njegovo ponašanje bilo potpuno racionalno, ako sve izgubi. Dakle, ne mislim da je to vjerojatno, ali ne možemo u potpunosti isključiti tu mogućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!