18:25 / 15.03.2018.

Autor: S.M./D.P./Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počela službeni posjet Čileu

-

-

Foto: - / -

Posjet hrvatske predsjednice Argentini, Čileu i Brazilu od 12. do 20. ožujka trebao bi potaknuti jačanja bilateralnih odnosa s te tri ključne države u Južnoj Americi.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u Čile gdje je službeni posjet u sklopu turneje po tri latinskoameričke zemlje počela sudjelovanjem na gospodarskom forumu. U petak je predviđen njezin sastanak s predsjednikom te s predstavnicima hrvatske zajednice u glavnome gradu. Santiagu de Chileu predsjednica je na forumu sudjelovala zajedno s predstavnicima 16 hrvatskih tvrtki koje su domaćine upoznale s mogućnostima hrvatskog gospodarstva.

Pozdravivši gospodarstvenike koji su svojom nazočnošću pokazali interes za razvojem hrvatsko-čileanskih gospodarskih odnosa, predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju je naznačila snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za stvaranjem što bližih veza s Republikom Čile. "Želimo poduprijeti obostrano korisne interese dviju država, njihov stabilan razvoj i interese te težnje naših naroda za boljim životom i napretkom", rekla je.

Govoreći o budućem partnerstvu hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika istaknula je kako ga vidi u brojnim industrijskim područjima, turizmu, trgovini i pomorskim djelatnostima.

"Vojna industrija jedno je od zanimljivih područja u kojem Hrvatska može svojim znanjem i tehnologijama ponuditi čileanskom gospodarstvu jedinstvene prilike za suradnju. Tvrtke iz ovog segmenta hrvatskoga gospodarstva globalno su poznate, a njihova izvrsnost i kvaliteta stavlja ih u sam vrh europske obrambene ponude", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kao potencijal za značajnije područje suradnje predsjednica je navela  brodogradnju ocijenivši je jednom od najuspješnijih hrvatskih izvoznih industrija i dobro zastupljenom na svjetskom brodograđevnom tržištu.

Kao treće područje suradnje, istaknula je bilateralnu trgovinu. U tom smislu, kazala je kako je RH zainteresirana za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori i strojevi, farmaceutski i prehrambeni proizvodi. S druge strane, istaknula je hrvatske pomorske luke Rijeku i Ploče, te suvremenu infrastrukturu za ulaz čileanskih proizvoda, kako na hrvatsko tržište, tako i na tržišta srednje i jugoistočne Europe.

Informatičku tehnologiju istaknula je kao četvrto područje suradnje te navela kako su hrvatske IT tvrtke u proteklom desetljeću izašle iz okvira europskog tržišta i napravile velike iskorake na globalnom tržištu.

Ocijenivši turizam zanimljivim područjem suradnje, predsjednica je pozvala čileanske poduzetnike da uzmu u obzir potencijal koji ovaj sektor posjeduje.
"U to se uvjerio i najveći čileanski ulagač u Hrvatsku Lukšić Grupa čija ulaganja posebno pozdravljam. Lukšić Grupa vrlo je aktivna i u Hrvatskoj uživa izvrstan ugled. Kao jedan od najvećih investitora, ima punu potporu hrvatskih vlasti", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako Hrvatska posebno cijeni što je Lukšić Grupa tijekom Domovinskog rata započela s ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo te time izravno podupirala Hrvatsku u njezinim najtežim trenucima. "Za napredak naše gospodarske suradnje poticajna je činjenica što Hrvatsku i Čile povezuju čileanski poduzetnici hrvatskog porijekla, koji i danas daju značajan prinos čileanskom gospodarstvu", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te poticajnom istaknula i činjenicu da je hrvatsko gospodarstvo na stalnom putu napretka i rasta.

S predsjednikom Čilea Sebastianom Pinerom koji u nedjelju treba prisegnuti na mandat na svečanoj inauguraciji, hrvatska predsjednica sastat će se u petak, drugog dana posjeta. U toj će se prigodi potpisati program suradnje dviju vlada u području kulture, a malo poslije predviđen je susret predsjednice s predstavnicima hrvatske zajednice kojoj bi trebala biti svečano uručeno odličje Republike Hrvatske.

Predsjednica će u subotu i nedjelju posjetiti i hrvatske zajednice u Punta Arenasu i Antofagasti, odakle će otputovati u Brazil.

Posjet hrvatske predsjednice Argentini, Čileu i Brazilu od 12. do 20. ožujka trebao bi potaknuti jačanja bilateralnih odnosa s te tri ključne države u Južnoj Americi.

Kako u tom dijelu svijeta živi jedna od najbrojnijih hrvatskih zajednica, bitan dio posjeta je susret s hrvatskom zajednicom koja je izrazito brojna u Argentini i Čileu, najavio je prošli tjedan visoki dužnosnik iz ureda predsjednice. Ukupan broj pripadnika hrvatske zajednice svih generacija je između 200 i 250 tisuća u svakoj od te dvije države, dok ih je u Brazilu tridesetak tisuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!