11:02 / 26.04.2018.

Autor: S.M./M.M./HRT/Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu Makedoniji

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano je dočekana u Skopju, a u Vili Vodno primio ju je predsjednik Ivanov. Time je počeo prvi dio posjeta hrvatske predsjednice Makedoniji.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Makedoniji. Sastala se s makedonskim kolegom Đorgeom Ivanovim i predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano je dočekana u Skopju, a predsjednik Ivanov primio ju je u Vili Vodno. Na zajedničkom obraćanju medijima Ivanov je kazao da je tijekom razgovora zaključeno da su bilateralni odnosi prijateljski i bez otvorenih pitanja. Razgovarali smo o bitnim pitanjima u objema državama, aktualnostima u regiji, integrativnom procesu Makedonije. Osobito cijenim potporu RH za potporu u pristupnim pregovorima u EU i članstvo u NATO-u. Pozdravljamo stav RH da bilateralni sporovi ne trebaju biti prepreka euroatlantskom putu. U našoj regiji postoji pozitivno iskustvo paralelnog odvijanja pregovaranja i pronalaženja zajedničkog rješenja za otvorena pitanja. To je primjer između Republike Hrvatske i Republike Slovenije koji se može primijeniti i u slučaju Republike Makedonije

Ivanov se zahvalio i na hrvatskoj potpori Makedoniji u vezi migrantske krize. Kazao je i da postoji neiskorišteni potencijal za produbljenje gospodarske suradnje dviju država. Cilj nam je da Hrvatska idućih godina bude među pet najvećih trgovačkih partnera Makedonije, kazao je i dodao da je bilo riječi i o hrvatskoj zajednici u Makedoniji i makedonskoj zajednici u Hrvatskoj.

Posvećenost Hrvatske i Sloveniji regiji vidi se u procesu Brdo-Brijuni. Sastanak te inicijative održat će se sutra u Skopju. Proces Brdo-Brijuni je jedina autentična inicijativa koja potiče politički dijalog među državama regije, kazao je makedonski predsjednik.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je među ostalim da je poznato da Hrvatska snažno podržava put Makedonije u euroatlantske integracije. Zato sa zadovoljstvom pozravljamo preporuku Europske komisije za otvaranjem pristupnih pregovora članstva Makedonije u EU. Hrvatska će učiniti sve što je u našoj moći da se što prije, do lipnja ako je moguće, donese odluka o datumu otvaranja pregovora, izjavila je hrvatska predsjednica.

Nakon što se sastala s predsjednikom Ivanovim i predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima hrvatske manjine. Poručila im je kako će Hrvatska nastaviti djelovati u svrhu ostvarivanja njihovih prava.

Danas smo s dužnosnicima Makedonije razgovarali i o vama, a nastavit ćemo te razgovore i dalje kad je riječ o ostvarivanju svih vaših prava, posebno onog na očuvanje vaše nacionalne baštine, jezika, kulture i drugih stvari, rekla je predsjednica.

Na popisu stanovništva iz 2002. Hrvatima se u Makedoniji izjasnilo 2.686 ljudi, no neslužbeno se procjenjuje da ih ima oko 4.000, najviše u prijestolnici, Bitoli i Štipu, a u manjim skupinama i u Kumanovu, Ohridu i Tetovu, rečeno je iz ureda predsjednice.

U nekoliko makedonskih gradova se održava i hrvatska nastava za oko 70 učenika, a u posljednje četiri godine se njihov broj povećao za 40 posto.

S druge strane, u Hrvatskoj živi oko 4.100 Makedonaca. Najviše ih je u Zagrebu, a slijede Primorsko-goranska i Istarska županija.

Predsjednica je na susretu s Ivanovim, naglasila kako su manjine most poveznica između dvije države, podsjetivši da je makedonska manjina priznata u hrvatskom ustavu, da ima svoju zastupnicu u parlamentu, te da Hrvatska financira aktivnosti makedonskih udruženja.

Ivanov je tom prilikom naglasio i kako je Hrvatska prva država koja je uvela Makedonce u Europsku uniju uvrštavanjem u svoj ustav, što je velika pomoć koju rijetko tko ističe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!