15:14 / 22.03.2018.

Autor: I.B./Hina

Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, evo što kaže Plenković

Foto: Twitter @RusEmbMalta

Foto: Twitter @RusEmbMalta

Foto: - / -

Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, priopćila je press služba Kremlja.
Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja mu je čestitala na pobjedi na predsjedničkim izborima i potvrdila poziv da posjeti Hrvatsku, priopćila je press služba Kremlja.

"Hrvatska čelnica čestitala je Putinu na pobjedi na predsjedničkim izborima i potvrdila poziv Putinu da posjeti Hrvatsku u terminu prihvatljivom za obje strane", kaže se u priopćenju Kremlja. "Lideri su također razmijenili mišljenja o raznim aspektima bilateralne suradnje, uzimajući u obzir rezultate posjeta hrvatske predsjednice Rusiji u listopadu 2017., posebice intenziviranje trgovinskih i gospodarskih odnosa. Razgovaralo se i o nekim pitanjima na međunarodnom planu, uključujući stanje na Balkanu", prema priopćenju Kremlja.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu kako se jučer vidio s predsjednicom, a vijest o pozivu Putinu vidio je danas.  "Predsjednica je očito razgovarala s predsjednikom Putinom nakon njezinog posjeta Moskvi i Sočiju. Vjerojatno je to dio dogovora od tada, a poziv je uslijedio vjerojatno u prigodnom razgovoru nakon Putinova reizbora", kazao je Plenković. Na pitanje novinara je li poziv primjeren obzirom na napad u Salburyju odgovorio je: "To trebate pitati predsjednicu. Ona razvija dijalog s ruskim predsjednikom već neko vrijeme. Meni se čini da je to u konteksu njihovog dijaloga od proteklih mjeseci, a manje je vezano za recentna zbivanja".  Što se tiče inforamcija o napadu kazao je kako se trenutno ne razmatra nikakav potez. "Prvo hocemo fakte, zajednički stav, a onda cemo vidjeti do kuda taj stupanj solidarnosti kod ovakvih slučajeva ide. Osuđujemo napad i zabrinuti smo zbog korištenja ovakvog vrsta oružja", dodao je.Posjet Grabar-Kitarović Rusiji u listopadu 2017. bio je prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika toj zemlji od 2009. a ključni mu je cilj bio dati novi zamah odnosima koji su godinama bili zapušteni. Predsjednica je tada pozvala ruskog predsjednika u posjet Hrvatskoj i pritom izrazila nadu da će se posjet upriličiti tijekom 2018. Putin je istaknuo da je Hrvatska važan partner Rusije u Europi i na Balkanu, a predsjednica je rekla da RH, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja poštuje međunarodnu važnost Rusije, želi dati novi zamah bilateralnim odnosima na temeljima jednakopravosti i međusobnog poštovanje.

"Imajući u vidu činjenicu da je predsjednik Putin pobijedio na izborima i čeka ga novi mandat, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović samo je ponovila poziv u Republiku Hrvatsku upućen još nakon službenog posjeta Ruskoj federaciji 2017. godine", stoji u odgovoru iz Ureda predsjednice za N1.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!