17:47 / 16.03.2018.

Autor: D.P./HRT

Predsjednica se susrela s čileanskim predsjednikom Piñerom

-

-

Foto: - / -

Nakon susreta predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Republike Čilea, izaslanstva dviju država održala su bilateralni sastanak.
Ceremonijom svečanog dočeka i susretom s čileanskim predsjednikom Sebastianom Piñerom započeo je drugi dan službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Republici Čileu.

Nakon tête-à-tête susreta predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Republike Čilea, izaslanstva dviju država održala su bilateralni sastanak, a dvoje predsjednika nazočilo je potpisivanju Programa Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Čilea o suradnji u području kulture koji su potpisali državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić i ministrica kulture Republike Čilea Alejandra Perez.

Novoimenovanom čileanskom predsjedniku Sebastianu Piñeri, koji je prije pet dana preuzeo predsjedničke dužnosti, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Republike Čilea te ga tom prigodom pozvala u uzvratni službeni posjet Republici Hrvatskoj, koji je čileanski Predsjednik prihvatio. 

Tijekom razgovora potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi Republike Hrvatske i Republike Čilea, bez otvorenih pitanja, ali s velikim potencijalima. Obostrano je izražena nada kako će posjet hrvatske predsjednice znatno poboljšati postojeću razinu suradnje i partnerstva Hrvatske i Čilea te omogućiti usredotočenost na proširenje gospodarske suradnje.

Nadalje, govoreći o gospodarskoj suradnji, predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se na održani čileansko-hrvatski gospodarski forum, na kojem je sudjelovalo hrvatsko gospodarsko izaslanstvo. Gospodarske odnose dviju država ocijenila je skromnima, a potencijale gospodarske suradnje nedostatno iskorištenima.   

Prilikom razgovora s čileanskim predsjednikom istaknula je i kako dvije države povezuje brojna i uspješna hrvatska zajednica u Čileu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!