17:29 / 18.07.2018.

Autor: S.F./HRT

Predsjednica u Albaniji upozorila na otpad

-

-

Foto: - / -

Na poziv predsjednika Republike Albanije Ilira Mete predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će od srijede, 18. do petka 20. srpnja 2018. godine u državnom posjetu Republici Albaniji
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je trodnevni službeni posjet Albaniji. Prvoga dana, nakon svečanog dočeka, u Tirani je razgovarala s albanskim predsjednikom Ilirom Metom. Nema mnogo otvorenih pitanja između dvije zemlje, no velik su problem goleme količine otpada koje s divljih odlagališta u Albaniji svake godine zatrpavaju našu obalu.Suradnja Hrvatske i Albanije proširena je na pitanje zaštite okoliša i na upravljanje onečišćenjem, rekao je Meta. "Ovo je prilika da izrazim zahvalnost Hrvatskoj na potpori koju je pružila zajedničkom projektu s UNDP-om koji uključuje upravljanje morem i onečišćenjem obale", kazao je.

"Postoji jedno veoma važno pitanje: onečišćenje otpadom, koje svake godine u zimskim mjesecima donose vjetrovi i morske struje iz susjednih jadranskih zemalja, uključujući Albaniju, a završava na hrvatskoj obali. Okoliš je i jedno od najkompleksnijih područja u procesu pristupanja Europskoj uniji i Hrvatska je spremna podijeliti svoje znanje i iskustvo, pa i ono u korištenju fondova Europske unije", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!