Predsjednica u Draču, predstavljen projekt zaštite Jadrana

19.07.2018.

17:31

Autor: D.M./Hina/HRT

Susret s premijerom Edijem Ramom (Foto: Twitter, @KolindaGK)

Susret s premijerom Edijem Ramom (Foto: Twitter, @KolindaGK)

Foto: - / -

Predsjednica je službeni boravak u Albaniji nastavila posjetom luci Drač, gdje je sudjelovala na prezentaciji projekta o sprečavanju onečišćenja Jadranskog mora.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trodnevni službeni boravak u Albaniji nastavila je posjetom luci Drač, gdje je sudjelovala na prezentaciji projekta o sprečavanju onečišćenja Jadranskog mora. Razgovarala je s premijerom Edijem Ramom i predsjednikom Parlamenta Gramozom Ruçijem. Jačanje gospodarske suradnje prioritet je u odnosima dviju država.

Kao područja koja su zanimljiva objema stranama predsjednica je izdvojila energetiku, građevinsku industriju i poljoprivredu, ali i istaknula kako za to moraju postojati određeni preduvjeti, a prije svega prometna povezanost. "Veze između Hrvatske i Albanije, koje su toliko blizu i koje povezuje Jadransko more, zapravo su veze još iz 19.  stoljeća. Zato moramo raditi na uspostavi izravnih linija, zračnih i trajektnih, i dobro da je Jadrolinija potpisala pismo namjere o uspostavi trajektne linije iz luke Drač prema Rijeci", kazala je predsjednica. Također se nada da će se ubrzati izgradnja  i cestovnih pravaca, prije svega Jadransko-jonske autoceste, ali i izgradnja onih energetskih, što je iznimo bitno za obje države. "Razgovarali smo i o Jonsko-jadranskom plinovodu (IAP) i njegovu povezivanju na Transjadranski plinovod (TAP).  To je isto jedan od načina diversifikacije energije".Zaštita Jadrana iznimno važno za RH, i druge države imaju odgovornost

Vezano uz Jadran, predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je luku Drač, gdje je predstavljeno pokretanje projekta UN-ova programa za razvoj (UNDP), koji financijski potpomaže i Hrvatska, o "Upravljanju morskog i obalnog onečišćenja za pojačanu sigurnost na moru u skladu s pomorskim zakonima i politikama EU-a". "Mislim da su to izvrsno uloženi novci. Jadransko more je izvor bogatstva (...) to je naš okoliš za koji smo svi zajedno odgovorni", kazala je.

U kratkom obraćanju prisutnima na predstavljanju projekta, među kojima su bili i albanski ministar energetike Damian Gjiknurija, direktorica UNDP-a u Albaniji Limya Eltyaebe te Vedran Martinić iz ustanove Atrac (Jadranski edukativni i istraživački centar), predsjednica je kazala da su zaštita Jadrana i briga u vezi s onečišćenjem od iznimne važnosti za Hrvatsku te da i druge države imaju odgovornost zajedničkog djelovanja u njegovoj zaštiti. Za Hrvatsku je važno zbrinjavanje otpada, posebice u zimskim mjesecima kada vjetar i morske struje donose smeće na hrvatske obale i u čišćenje se ulaže puno napora i novca, dodala je. Izrazila je zadovoljstvo što su se svi njezini sugovornici iz albanskog državnog vrha složili u vezi s prijekom potrebom da se Jadransko more zaštiti od raznih vrsta onečišćenja. Predsjednica je u luci Drač obišla jedan od terminala i posjetila brod albanske obalne straže.

Hrvatski nogometaši hit u Albaniji

Prije odlaska u Berat, gradić pod zaštitom UNESCO-a, šefica je države na novinarsko pitanje o odlikovanju igrača nogometne reprezentacije zbog najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa ikada, kazala da ona "nisu upitna" i da se o ceremoniji uručivanja mora dogovoriti s reprezentacijom. "Odlikovanja nisu upitna, moramo se dogovoriti s reprezentacijom. Ja ne želim nametati nikakve datume, želim da se dogovorimo zajedno, kada je njima najzgodnije, a najzgodnije će biti kada se svi ponovo okupe u Zagrebu. Odlikovanja će biti dodijeljena, oni znaju da su ih dobili i to je najbitnije. Pitanje je samo trenutka kada će ih osobno primiti", kazala je Grabar-Kitarović.

Također je istaknula da nema tog razgovora koji albanski dužnosnici i ostali nisu započeli čestitkama na uspjehu reprezentacije i nisu istaknuli da su se osjećali kao da je riječ o njihovoj reprezentaciji. "Kazali su mi da su zdušno navijali za nas i ističu da smo osvojili srca svijeta i da je ovo bila izvrsna promidžba Hrvatske", dodala je. Hrvatski su novinari zahvaljujući nogometu doživjeli i čašćenje u restoranu i kafićima.

Predsjednica svoj službeni boravak završava u petak ceremonijom polaganja vijenca u čast svim nacionalnim junacima kod spomenika "Majke Albanije", a zatim će se susresti s gradonačelnikom Tirane.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!