06:40 / 24.09.2018.

Autor: D.M./HRT

Predsjednica u New Yorku: Izbjeglička kriza jedan od najvećih izazova

-

-

Foto: - / -

Sudjelovanjem na mirovnom sastanku posvećenom stotoj godišnjici rođenja Nelsona Mandele, počinje politički dio boravka Kolinde Grabar-Kitarović u New Yorku.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u New Yorku, gdje su se uoči glavne rasprave na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda okupili svjetski čelnici. Održala je niz sastanaka te sudjelovala na skupu "Globalni poziv na djelovanje oko svjetskog problema droga".

- Predsjednica Grabar-Kitarović u SAD-u s hrvatskim iseljenicima

Predsjednica je održala govor na mirovnom summitu "Nelson Mandela". Podsjetila je na hrvatske ratne godine i na put koji je Hrvatska prošla kazavši kako smo puno napravili na području mira i ljudskih prava.

100 godina nakon rođenja Nelsona Mandele i pet godina nakon njegove smrti svijet je suočen sa starim izazovima - siromaštvom, nejednakošću, neravnopravnosti žena, imigrantskom krizom, klimatskim promjenama. Odgovornost za promjene na državnicima je, mehanizmi postoje, a u pronalaženju rješenja nužno je jedinstvo, poručila je predsjednica. U govoru je, među ostalim istaknula, kako su migrantska i izbjeglička kriza jedan od najvažnijih izazova u današnjem svijetu.

Uključuju sve probleme o kojima raspravljamo već desetljećima - oružane sukobe, siromaštvo, glad, klimatske promjene, terorizam... Naša je dužnost ojačati suradnju i zajedno se posvetiti tim problemima uz postojeće mehanizme i oruđa, ali također trebamo naći nova pouzdana rješenja. Te dužnosti su također dio Mandelina naslijeđa. Ne smijemo štedjeti napore u obnavljanju povjerenja u institucije UN-a radi naše zajedničke sigurnosti, istaknula je predsjednica.

Navečer će predsjednica biti na svečanom primanju koje organizira američki predsjednik u hotelu Plaza. Prilika je to za neformalni razgovor s američkim predsjednikom koji je inače poznat po tome što ne voli globalne summite. Trump nije čovjek koji govori diplomatskim jezikom, ali je poznat kao neposredna osoba tako da će mu mnogi državnici prići i pokušati s njim razgovarati, pa i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Također, hrvatska će predsjednica biti na pokretanju globalne inicijative za djelovanje protiv droga na kojem sudjeluje američki predsjednik Donald Trump.

Kolinda Grabar-Kitarović će biti i sudionica sastanka o novoj agendi za mlade koju organizira UNICEF, na koju su pozvani samo predstavnici zemalja koje su prepoznate po tome da nastoje uključiti mlade u društvo. Naša je predsjednica pozivnicu dobila zbog pokretanja Vijeća mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!