16:26 / 26.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Predsjednica: Ujedinjeni narodi ne smiju biti samo pozornica

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku. Hrvatsku je predstavila kao primjer pozitivne transformacije koju donosi članstvo u Europskoj uniji i zauzela se za proširenje Unije na jugoistok Europe.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku da svjetski čelnici moraju djelovati zajedno, ne samo na upravljanju kriznim situacijama i rješavanju problema, već i u širenju nade i optimizma, te podsjetila na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije koji pokazuje da i male zemlje poput Hrvatske mogu nadahnuti druge i stići na vrh.

Rekla je kako je nakon uspjeha hrvatske reprezentacije primila puno čestitaka iz cijelog svijeta te je ovu prigodu iskoristila kako bi još jednom zahvalila na njma. Jedna mala, lijepa država je prepoznata kroz snagu nogometa. Postali smo metafora za ono što što jedna zemlja može napraviti da inspirira druge i bude u svijetu na svjetskom vrhu. Vrijednost nacije ne mjeri se njenom veličinom i za izvrsnost ne treba fizička veličina, treba srčanost i upornost, a prije svega trebate dijeliti viziju i raditi zajedno da bi se vizija ostvarila, rekla je predsjednica.

Okupljenima je poručila kako su upravo Ujedinjeni narodi mjesto gdje moraju pokazati volju za zajedničko djelovanje. Neprijatelji su nam brojni: siromaštvo, glad, terorizam, nestabilnost, nedostatak obrazovanja, rodna nejednakost, isključivanje žena, problemi okoliša, pogaženo ljudsko dostojanstvo, nabrojila je predsjednica. Istaknula je kako oni kao vođe trebaju razmišljati i vidjeti sebe kao tim koji treba raditi zajedno kako bi iskoristili svoje jake strane u borbi s tim slabostima i svijet učinili boljim.

Inspiracija nam treba biti izvrsnost na globalnoj razini ne samo kad treba upravljati krizama već trebamo širiti nadu i optimizam. Moramo pokazati svoje ljudsko lice. Nije dovoljno jačanje osjetjivosti na probleme, već u prihvaćanju potrebnih instrumenata i okvira za njihovo rješavanje, rekla je predsjednica.

Naglasila je kako Ujedinjeni narodi ne smiju biti samo globalna pozornica koja je sama sebi svrhom.

Hrvatska podupire proširenje EU-a na zapadni Balkan

Grabar-Kitarović je također govorila o stanju u regiji, podsjetivši da je Hrvatska ove godine obilježila svoju petu godinu članstva u Europskoj uniji. "Hrvatska je primjer koji svjedoči o transformacijskoj snazi članstva u EU-u, o prednosti pristupanja u područje na kojem su mir, sloboda, ljudsko dostojanstvo i blagostanje standardi, a ne puki ideali. Iz tih razloga, među ostalima, Hrvatska snažno podupire daljnje proširenje EU-a na naše jugoistočno susjedstvo", rekla je.

Naglasila je da je od iznimne važnosti riješiti preostala pitanja vezana uz ostavštinu rata i istovremeno se posvetiti regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima. "U tom okviru ćemo se i dalje usredotočiti na prava manjina, nestale osobe, nadležnost za ratne zločine, ratne žrtve i na procesuiranje ratnih zločina na nacionalnoj razini", kazala je, upozorivši međutim da "dobri i uzajamno korisni susjedski odnosi uvelike ovise o riječima koje dolaze preko granice".

Za inflamatornu i revizionističku retoriku, potaknutu političkim potrebama u zemlji, ponekad je za izgovoriti potreban samo trenutak; međutim, popravljanje narušenih odnosa traje mnogo, mnogo dulje, rekla je Grabar-Kitarović.

Istodobno je, govoreći o dijalogu na relaciji Beograd-Priština, upozorila da "moramo biti pažljivi i izuzetno oprezni kada se radi o prijedlozima s mogućim posljedicama za regiju, ponajprije u pogledu ideja o teritorijalnim promjenama ili razmjenama". "U suprotnom, mogli bismo otvoriti Pandorinu kutiju potencijalnih novih teritorijalnih pretenzija koje mogu uzrokovati ozbiljnu nestabilnost i sigurnosnu prijetnju", rekla je hrvatska predsjednica.

Ona je dodala da u regiji postoje primjeri nadahnjujućih događaja koji dokazuju hrabro vodstvo. "Toplo pozdravljamo potpisivanje sporazuma o pitanju imena koji je nedavno postignut između Skoplja i Atene te se nadamo kako će referendum ove nedjelje biti ključni poticaj uspješnom nastavku euroatlantske integracije zemlje (Makedonije)", rekla je.

U današnjem svijetu takav pristup utjelovljen u multilateralizmu pod sve je većim pritiskom, dodala je. "To je osobito zabrinjavajuće jer države ne mogu samostalno rješavati najvažnija pitanja za čovječanstvo. Multilateralizam je nužan, ali slažem se s onima koji pozivaju na promjene u multilateralnom sustavu. Ne smijemo biti zadovoljni i moramo ponovno razmotriti desetljećima stare mehanizme i instrumente kako bismo ih prilagodili modernim vremenima i suvremenim potrebama", naglasila je Grabar-Kitarović. 

"Multilateralizam započinje u našem vlastitom dvorištu i u našim mislima. To nije godišnji događaj. Mora biti našom dnevnom rutinom, naš način rada u svijetu", zaključila je.

Predsjednica je u New Yorku održala niz bilateralnih sastanaka sa svjetskim liderima, a sudjelovat će i na skupu o klimatskim promjenama koji organizira predsjednik Francuske.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres bio je domaćin ručka za državnike na kojem je bila i hrvatska predsjednica, gdje je sjedila u društvu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!