12:28 / 15.03.2018.

Autor: M.A./B.S./HRT

Predsjednica završila četverodnevni boravak u Argentini

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je četverodnevni boravak u Argentini posjetom hrvatskim zajednicama u gradovima Tucumánu i Rosariju.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je četverodnevni boravak u Argentini posjetom hrvatskim zajednicama u gradu Tucumánu i Rosariju.

Susrela se i s guvernerima tih dviju pokrajina, a Hrvatima u Argentini dodijelila je priznanja te poručila da radi na jačanju nacionalnog zajedništva, povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske koje je iznimno važno za promicanje nacionalnih interesa i percepciju Hrvatske u pojedinim državama.

Rosario je najveći grad u provinciji Santa Fe, rodni grad nogometaša Messija i revolucionara Che Guevare. Hrvati se u ovaj dio prostrane argentinske pampe u većem broju doseljavaju početkom prošlog stoljeća. Danas samo u Rosariju živi oko 10 tisuća građana hrvatskog podrijetla, a zajednica se uspjela održati do danas.

Predsjednica je posjetila Hrvatski dom u Rosariju te otvorila Hrvatski konzulat koji je zatvoren prije nekoliko godina. "I zbog toga vam svima želim večeras još jednom zahvaliti na vašem radu upravo na očuvanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture i stoga mi je posebna čast dodijeliti vam Povelju Republike Hrvatske", kazala je Grabar-Kitarović.

Luben Beli Bosikovich, član hrvatske zajednice u Rosariju, kaže da je za njih čast da je predsjednica u Argentini i da je posjetila njihov kulturni centar "jer je njihova namjera održati hrvatske običaje".

San Miguel de Tucumán je milijunski grad na sjeverozapadu Argentine. U njemu je proglašena neovisnost te južnoameričke zemlje 1816. U Tucumánu je stotinjak Hrvata, a predsjednica je školi koja nosi ime Republike Hrvatske uručila Povelju, iako u njoj nema hrvatskih učenika. Vlasnica škole je hrvatska počasna konzulica i poduzetnica Catalina Lonac. Ona, kaže, ima dvostruke emocije, "kao kći Hrvata i hrvatska konzulica na sjeveru Argentine te kao osnivačica jedinog privatnog sveučilišta na sjeveru Argentine".

Predsjednica se sastala i s guvernerom provincije Tucumán i predložila da izvoz limuna i avokada na europsko tržište ubuduće ide preko riječke luke i tako osnaži hrvatsko-argentinsku trgovinsku razmjenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!