22:15 / 11.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Predsjednički izbori u Peruu: Veliki broj kandidata, nema favorita

Yonhy Lescano

Yonhy Lescano

Foto: Vidal Tarqui/ANDINA / Reuters

Skoro dvadeset kandidata natjecalo se na predsjedničkim izborima u Peruu u nedjelju, a prema rezultatima anketa uoči izbora nijedan kandidat neće prikupiti više od 10 posto glasova, što znači da će drugi krug glasovanja biti vrlo neizvjestan.

Kako nema izrazitog favorita, u drugi krug mogli bi ući populist Yonhy Lescano, ekonomist Hernando de Soto, ljevičarska bivša saborska zastupnica Veronika Mendoza, kći bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija, Keiko Fujimori i ultrakonzervativni poduzetnik Rafael Lopez.

- Dobre sam volje", rekla je Fujimori ispred ureda svoje desničarske stranke Fuerza Popular, pozivajući kandidate na prihvaćanje rezultata izbora.

- Vjerujem da je vrijeme za promjene, kazala je Mendoza na dan izbora tijekom tradicionalnog doručka na farmi svog oca u provinciji Andahuaylillas na jugu Perua.

- Ovo su vrlo važni izbori, rekao je Francisco Sagasti, uskoro bivši predsjednik Perua, nakon što je glasovao.

- Ne samo da imamo privilegiju i pravo na glasovanje, već je to naša dužnost, rekao je. Sagasti se nije kandidirao na ovim izborima.

Peruansku politiku prošle je godine obilježio sukob između vlade i Kongresa. Najprije su parlamentarci prisilili bivšeg predsjednika Martina Vizcarru na silazak s vlasti, a zatim se nakon žestokih prosvjeda povukao i njegov nasljednik Manuel Merino.

Francisco Sagasti je privremeni predsjednik Perua.

Nakon niza skandala, narušeno je povjerenje građana u politiku; oko polovine parlamentaraca je pod istragom zbog raznih kaznenih djela.

Istraživanja pokazuju da manje od polovice Peruanaca smatra demokraciju najboljim oblikom vladavine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!