14:21 / 20.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Predsjednik Čada umro na bojišnici

Idriss Deby

Idriss Deby

Foto: Claire Soares / REUTERS

Predsjednik Čada Idriss Deby umro je pri posjetu vojnika na prvoj liniji borbe protiv pobunjenika sa sjevera, objavio je glasnogovornik vojske u utorak, dan nakon što je Deby proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora.

Deby (68) došao je na vlast u pobuni 1990. i bio je jedan od najdugovječnijih afričkih lidera. 


Njegovi suradnici objavili su u ponedjeljak da će se pridružiti vojnicima u borbi protiv terorista, kako ih naziva, nakon što su pobunjenici stacionirani na sjevernoj granici s Libijom napredovali stotine kilometara južno prema prijestolnici N'Djameni. 


Uzrok smrti predsjednika Čada nije još poznat.


Glasnogovornik vojske Azem Bermendao Agouna izvijestio je o Debyjevoj smrti na državnoj televiziji, okružen skupinom vojnih časnika iz Nacionalnog prijelaznog vijeća. 


- Poziv za dijalog i mir upućen je svim Čađanima u zemlji i inozemstvu kako bismo nastavili zajedno graditi Čad, rekao je Agouna.


- Nacionalno prijelazno vijeće uvjerava narod Čada da su poduzete sve mjere za osiguranje mira, sigurnosti i republičkog poretka.


Zapadne zemlje smatrale su Debyjem saveznikom u borbi protiv islamističkih skupina, uključujući Boko Haram u bazenu jezera Čad i skupina povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom u Sahelu. 


Deby je također bio suočen s jačanjem nezadovoljstva javnosti zbog upravljanja naftnim bogatstvom Čada i obračuna s protivnicima. 


Pobjeda na izborima osigurala mu je šest mandat, ali su glasanje 11. travnja bojkotirali oporbeni čelnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!