Predsjednik Južne Afrike proglasio 'stanje katastrofe' zbog nestašice struje

09.02.2023.

21:39

Autor: T.V./HRT/Hina

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa

Foto: Esa Alexander / REUTERS

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa u četvrtak je proglasio "stanje katastrofe" u cijeloj državi zbog energetske krize, istaknuvši da ona predstavlja egzistencijalnu prijetnju južnoafričkom gospodarstvu i društvu.

- Pogođeni smo jakom energetskom krizom, čije je sjeme posijano prije mnogo godina, rekao je Ramaphosa u svom godišnjem obraćanju parlamentu o stanju nacije.

Posrnula državna kompanija Eskom provodi najgore redukcije struje u povijesti Južne Afrike.

Očekuje se da će redukcije ove godine smanjiti gospodarski rast za dva postotna boda u najindustrijaliziranijoj zemlji Afrike.

Raste pritisak na Ramaphosu da donese mjere kako bi pomogao kućanstvima i poduzećima da se suoče s višesatnim dnevnim redukcijama.

Proglašenjem stanja katastrofe vlada dobiva dodatne ovlasti kako bi odgovorila na krizu. Primjerice, omogućen je ubrzani postupak javne nabave i ubrzava se uvođenje novih propisa.

Isti je mehanizam korišten za vrijeme pandemije covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!