Predsjednik Južne Koreje smiruje javnost oko ispuštanja vode u Japanu

28.08.2023.

12:43

Autor: V.K./HRT/Hina

Ispuštanje radio aktivne vode

Ispuštanje radio aktivne vode

Foto: Eugene Hoshiko / Pool via REUTERS

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol je u ponedjeljak ručao morske plodove, javljaju iz njegovog ureda, kako bi smirio uznemirenu javnost zbog sigurnosti lokalnih ribljih proizvoda nakon što je Japan počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz svoje nuklearne elektrane Fukushima.

Japan je u četvrtak počeo ispuštati vodu iz razorene elektrane u Tihi ocean, što je izazvalo prosvjede u Japanu i susjednim zemljama. Kineski potrošači su posebno uznemireni, a Peking je objavio potpunu zabranu svih morskih proizvoda iz Japana.

U Južnoj Koreji vlada je rekla da nije pronašla znanstvene ili tehničke probleme s ispuštanjem, ali zabrinutost javnosti ostaje visoka zbog onečišćenja morske hrane i oceana.

Tijekom tjednog sastanka s premijerom Han Duck-soom, Yoon je ručao morske plodove. Predsjednička kantina također je imala sirovu ribu na jelovniku za svoje osoblje, navodi se.

- Predsjednički ured odlučio je svakodnevno ponuditi korejske riblje proizvode na jelovniku u našoj kantini cijelu tjedan počevši od ponedjeljka, u nadi da će naši ljudi konzumirati naše sigurne riblje proizvode bez briga, stoji u priopćenju.

Testovi morske vode blizu elektrane Fukushima nisu otkrili nikakvu radioaktivnost, izjavilo je japansko ministarstvo okoliša u nedjelju, nekoliko dana nakon početka ispuštanja.

Unatoč tome, ribarska industrija i dalje strahuju od oštrog pada potrošnje morskih plodova. U srpanjskom javnom istraživanju koje je provela anketa Media Research, 62 posto Južnokorejaca je reklo da će smanjiti ili prestati konzumirati ribu nakon što ispuštanje krene, unatoč uvjeravanjima vlade da će ispuštanje biti pažljivo nadgledano.

Kim Hi-soo, 55-godišnji prodavač na tržnici Noryangjin, najvećoj ribljoj tržnici u Seulu.

- Jedan od naših redovitih kupaca došao je prije nekoliko dana kako bi kupio što više proizvoda prije ispuštanja. To je srceparajuće kad razmišljam o padu s kojim ćemo se suočiti, rekao je.

Premijer Han je u četvrtak izjavio da će zabrane uvoza ribarskih i prehrambenih proizvoda iz Fukushime ostati na snazi dok se javna zabrinutost ne smiri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!