Predsjednik Milanović Hrvatima u Santiagu poručio: Ponosni smo na vas

13.12.2022.

Zadnja izmjena 18:04

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT

Zoran Milanović u Čileu

Zoran Milanović u Čileu

Foto: Tomislav Bušljeta / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Zoran Milanović, koji je u službenom posjetu Čileu, susreo se u Punta Arenasu s predstavnicima brojne hrvatske iseljeničke zajednice. Sinoć je s čileanskim predsjednikom hrvatskog podrijetla Gabrijelom Borićem Fontom bio na večeri u hrvatskom klubu Estadio Croata u Santiagu.

video thumb

Na večeri u prepunom klubu Estadio Croata u Santiagu, predsjednik Milanović zahvalio je čileanskim Hrvatima na pomoći u Domovinskom ratu i rekao da im Hrvatska to nikada neće zaboraviti. Priču o doseljavanju Hrvata u tu daleku južnoameričku zemlju i uspjehu njihovih potomaka koji su danas utjecajni u čileanskom društvu nazvao je fascinantnom.

- Priča je nevjerojatna, nema nikakve paralele u hrvatskoj povijesti. I ta priča o uspjehu je holivudska, ona je filmska priča, za blockbustere i scenarije. Ponosni smo na vas, barem mi koji o tome znamo više, a ja ću se potruditi da o tome zna sve veći broj ljudi u Hrvatskoj, rekao je Milanović.

Čileanski predsjednik Gabriel Borić Font, s 36 godina najmlađi predsjednik u povijesti Čilea, naglasio je važnost jedinstva hrvatske zajednice koju veže sjećanje na njihove pretke i rekao da je bio zbunjen kada su početkom devedesetih u Punta Arenasu promijenjena imena klubova, parkova i ulica iz jugoslavenskih u hrvatske.

- Tada je moja draga nona dignula ruku i rekla: Nemoj to više nikada reći, mi smo Hrvati, rekao je Borić Font.

Rekao je da Hrvatsku i Čile mnogo toga povezuje.

- Vjerujte mi da je ovaj posjet jako važan, jer nije samo protokolaran. Svakim posjetom naši odnosi postaju sve čvršći i na tome trebamo i dalje raditi jer ima mnogo toga što nas veže, dodao je Borić Font.

Hrvatsku zajednicu pozvao je da bude otvorena prema imigrantima iz drugih južnoameričkih zemalja, kao što je Čile bio otvoren prema njihovim precima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!