Milanović na obilježavanju godišnjice VRO-a Maestral i oslobođenja Jajca

13.09.2022.

Zadnja izmjena 17:38

Autor: HRT

Milanović u Jajcu

Milanović u Jajcu

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

U Jajcu je obilježena 27. godišnjica Vojno-redarstvene operacije Maestral. To je bila prva važnija operacija združenih snaga HV-a i HVO-a u zapadnoj BiH, u kojoj su oslobođeni veći prostori zapadne Bosne, uključujući brojne gradove. Na svečanosti je sudjelovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. U govoru je ponižavajućim ocijenio da Hrvatima u BiH danas brojniji narodi nameću političke predstavnike.

U Hrvatskoj, kazao je, predstavnike manjina, uključujući Srbe, isključivo bira ta zajednica, a suprotnu praksu u BiH nazvao je lopovlukom.

- Hrvati u BiH nisu manjina, ali ih se svodi na manjinu. Ovo što se događa u BiH ne mogu nakon godina pokušaja, upozoravanja, inzistiranja, moljakanja opisati drukčije nego lopovlukom, istaknuo je.

Usprotivio se sve češćim zagovorima dijela bošnjačkih političara za ukidanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Ja, kao predsjednik Republike Hrvatske, moderne europske države koja je članica NATO-a i EU-a, mogu reći da to Hrvatska nikada neće podržati. I ne samo da nikada neće podržati, nego će se energično svim miroljubivim sredstvima boriti protiv toga. Bosne i Hercegovine bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba nema, naveo je.

Najavio je još snažnije angažiranje za zaštitu prava Hrvata u BiH da biraju svoje političke predstavnike i budu ravnopravni u BiH.

Opći izbori u BiH najavljeni su za 2. listopada te ponovno prijeti opasnost da četiri puta brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate kod izbora člana Predsjedništva BiH i izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

Brojna izaslanstva stigla u Jajce 

- Ovaj datum jedan je od najvažnijih u novijoj povijesti ne samo Jajca nego i čitave BiH, osobito za Hrvate koji su nakon više od tri godine progonostva prije 27 godina ponovno se vratili na svoja ognjištva zahvaljujući združenoj akciji hrvatskih snaga pod nazivom "Maestral", izvijestio je Ilko Barbarić za podnevni Dnevnik.

U Jajce su stigla brojna izaslanstva. Osim predsjednika Republike Zorana Milanovića, tu su i izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, te izaslanstva gradova prijatelja, te čelništvo Hrvatskog narodnog sabora.

- Ljudi koji su pali za Jajce ne moraju strahovati od zaborava, slava im, rekao je Milanović.

Poručio je kako BiH ne bi, bez hrvatskih branitelja, "danas ne bi bila oslobođena i cjelovita država".

- BiH, blokadu Sarajeva i druge velike stvari u ratu 95. godine nisu postigli ni američke ni britanske postrojbe, rekao je i dodao kako su to postigli hrvatski branitelji.

Zapadnu Bosnu oslobodile čizme i krv hrvatskih vojnika 

Na današnji dan 1995., nakon tri i pol godine okupacije, snage Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane te Armije BiH oslobodile su Jajce.

Milanović je kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Jajcu odao počast te pripadnike brigade Hrvoje Vukčić Hrvatinić Jajce odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu.

U obraćanju je poručio kako je ovaj dio BiH oslobođen te su stvoreni uvjeti za prekid rata i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma zahvaljujući isključivo naporima hrvatskih snaga koje su činile postrojbe Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane.

- Te pobjede Hrvatske vojske u devetom mjesecu, a posebice u desetom mjesecu 1995. godine, dovele su do toga da se tadašnji neprijatelj, vojska Karadžića i Mladića, natjera da se sjedne za stol u Daytonu, rekao je predsjednik u Jajcu.

Dodao je kako deblokadu Sarajeva, oslobođenje Bihaća "nisu postigli ni američki, ni britanski, ni francuski bombarderi, lovci i zrakoplovi, nego čizma na terenu i krv hrvatskih vojnika". Vojna operacija Maestral koja je trajala od 8. do 17. rujna 1995. stvorila je preduvjete za nastavak napredovanja hrvatskih snaga, a 13. rujna 1995. oslobođeno je Jajce.

To je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veći prostori zapadne Bosne, uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosansku Krupu i Ključ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!