Milanović i Pahor razgovarali uoči sastanka Procesa Brdo-Brijuni

11.09.2022.

Zadnja izmjena 19:44

Autor: T.V./HRT

Predsjednik Milanović održao je radni sastanak s predsjednikom Slovenije Pahorom

Predsjednik Milanović održao je radni sastanak s predsjednikom Slovenije Pahorom

Foto: HTV / HRT

Sutra se u Brdu kod Kranja održava godišnji sastanak na vrhu Procesa Brdo-Brijuni, kojim supredsjedaju Slovenija i Hrvatska. Uoči samita, večeras su se u Ljubljani sastali Borut Pahor i Zoran Milanović. 

- Predsjednik Republike Zoran Milanović s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom razgovarao je prije svega o agendi sutrašnjeg sastanka na vrhu. Glavna je tema, kao i fokus čitave inicijative Brdo-Brijuni, proširenje Europske unije na zemlje Zapadnoga Balkana među kojima je i Bosna i Hercegovina čije članstvo u EU podupiru i predsjednik Milanović i predsjednik Pahor, javila je iz Ljubljane u središnji Dnevnik HTV-a Tamara Marković.

- Hrvatska supredsjeda ovim događajem, predsjednik Milanović je sudomaćin, a osim Hrvatske i Slovenije sudjeluju predsjednici zemalja iz regije. U tijeku je radna večera ovdje u Ljubljani na koju je došao dio delegacija, a za sutra su svoje dolaske na sastanak potvrdili predsjednici Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije te sva tri člana predsjedništva BiH, rekla je Marković. 

- Večeras i sutra lideri će ovdje u Sloveniji razgovarati o važnosti proširenja Europske unije na jugoistok Europe, o miru i sigurnosti čitave regije, pogotovu sada u ovim posebno osjetljivim vremenima, a razgovarat će se i o mogućim načinima kako ubrzati cijeli proces proširenja od strane institucija te kako ubrzati provođenje reformi od strane zemalja aspirantica. Sve u svemu ovo je zanimljiv, a možemo reći i osjetljiv sastanak zbog strukture najavljenih gostiju, ističe Marković.

- Predsjednik Milanović će sutra ujutro imati bilateralni sastanak s predsjednikom Albanije Bajramom Begajem, razgovarati će o odnosima dviju zemalja. Nakon toga slijedi sastanak na vrhu, javila je Tamara Marković iz Ljubljane.

Na sastanku na vrhu Procesa Brod-Brijuni u ponedjeljak sudjelovat će predsjednik Albanije Bajram Begaj, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se već godinama na inicijativu Hrvatske i Slovenije kao članica Europske unije, i to s ciljem unapređenja međusobne suradnje zemalja u jugoistočnoj Europi i ubrzavanja procesa europskih integracija ostalih zemalja regije među kojima neke već pregovaraju o članstvu u Europskoj uniji ili imaju status kandidata za članstvo u EU.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku sa slovenskim predsjednikom Pahorom bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i savjetnik za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, stoji u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!