19:58 / 23.09.2021.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT

Sastankom s američkim Hrvatima Milanović završio posjet SAD-u

Sastanak s američkim Hrvatima

Sastanak s američkim Hrvatima

Foto: HTV / HRT

Zanimanje zajednice američkih Hrvata za povratak i doseljavanje postoji. No treba ga potaknuti. Kako ojačati njihove veze s domovinom, među ostalim, bilo je u središtu razgovora predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića s predstavnicima hrvatske poslovne i znanstvene zajednice, s kojima se susreo u New Yorku.


Nije to bio površan i kurtoazan razgovor, trajao je gotovo dva sata, komentirali su iseljenici nakon sastanka u New Yorku.

- Bio je zanimljiv razgovor, razmjena ideja i iskustava. Predsjednik i ministar su slušali, dakle, probleme hrvatske zajednice i neke prijedloge kako ojačati tu suradnju i tu vezu između Hrvatske i iseljeništva, rekao je Luka Mišetić, odvjetnik tvrtke Squire Patton Boggs.

Iseljenike je zanimao i status pregovora o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Sjedinjenih Država i Hrvatske, gdje je konačno postignut napredak.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, rekao je da Hrvatska inzistira na tom sporazumu. 

- S obzirom na to da je američko veleposlanstvo u Zagrebu naš glavni partner, također vidimo jednu spremnost da ubrzamo sklapanje tog sporazuma koji 30 godina nakon priznanja čeka konačno rješenje, rekao je.

Američki Hrvati i dalje lobiraju u Washingtonu za teme koje smatraju važnima.

- Zahvalio sam predsjedniku i ministru za napore koje poduzimaju u rješavanju srži problema u Bosni i Hercegovini, reformi izbornih zakona i zaštiti prava svih konstitutivnih naroda, rekao je predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata Steve Rukavina.

Nove generacije Hrvata u Americi često razmišljaju o ideji života u dvjema državama.

- Postavilo se i pitanje tko bi se vratio od nas mladih živjeti doma nakon što živimo toliko dugo vani, koja bi to bila tranzicija, što bi se trebalo napraviti u Hrvatskoj kako bi se taj mladi izljev snaga i mozga vratio nazad nakon nekih 10, 15 godina, kaže Tena Bugarin, agentica za nekretnine u Sotheby'su.

Sastankom s američkim Hrvatima predsjednik Zoran Milanović završio je službeni boravak u Sjedinjenim Državama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!