Premijer Šri Lanke nakon bijega predsjednika proglasio izvanredno stanje

13.07.2022.

07:43

Autor: HRT/Hina

Prosvjed ispred premijerova ureda u Colombu

Prosvjed ispred premijerova ureda u Colombu

Foto: Adnan Abidi / REUTERS

Samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa pobjegao iz zemlje u srijedu, stotine ljudi zatražilo je ostavku premijera Ranila Wickremesinghea i sukobilo se s interventnom policijom.

- Ranile, odlazi kući!, skandirali su prosvjednici dok su pokušavali upasti u ured premijera. 


Policija je više puta ispalila suzavac, a Wickremesinghe, koji obnaša dužnost predsjednika u odsutnosti Rajapakse, proglasio je izvanredno stanje u cijeloj zemlji i uveo policijski sat u gradu i okolici. 


- Premijer je kao vršitelj dužnosti predsjednika proglasio izvanredno stanje (u cijeloj zemlji) i uveo policijski sat u zapadnoj pokrajini, rekao je Wickremesingheov tajnik za medije Dinouk Colombage za Reuters.


Policijski sat odmah je stupio na snagu. 


Premijer je od vojske i policije u srijedu zatražio da uvedu red u zemlji.


Prosvjednici premijera smatraju saveznikom klana Rajapaksa i žele da podnese ostavku. 


- Želimo da Ranil odstupi, rekao je 30-godišnji S. Shashidharan kraj kojega je bačen suzavac ispred ureda premijera.


- Uhitite sve one koji su pomogli Goti (predsjedniku) da pobjegne. Želimo da nam se vrati ukradeni novac, dodao je. 


Prosvjednici su upali i u zgradu televizije. 


Predsjednik Gotabaya Rajapaksa u srijedu je pobjegao na Maldive od prosvjeda zbog ekonomske krize. Rajapaksa je obećao da će podnijeti ostavku i otvoriti put za "miran prijenos vlasti" nakon raširenih prosvjeda protiv njega zbog neviđene ekonomske krize u zemlji. Predsjednik (73) napustio je službenu rezidenciju u Colombu neposredno prije nego što su u rezidenciju u subotu upali deseci tisuća prosvjednika, i pokušao je prvo otputovati u Dubai, no aerodromski službenici nisu htjeli otići u VIP salon i ondje mu otisnuti pečat na putovnicu. 


Šri Lanka se mjesecima suočava s manjkom osnovnih namirnica, dugotrajnim nestašicama električne energije i ogromnom inflacijom nakon što je ostala bez deviza nužnih za uvoz prijeko potrebni stvari. Vlada ne može platiti 51 milijardu dolara vanjskog duga i traži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda. Zemlja je gotovo iscrpila svoje oskudne zalihe goriva, a vlada je naredila zatvaranje ureda koji nisu nužni te škola kako bi se smanjilo putovanje na posao i uštedjelo gorivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!