Predsjednik Tunisa Saied objavio manje izmjene svog nacrta prijedloga ustava

09.07.2022.

07:02

Autor: Hina/HRT/V.G.

Kais Saied

Kais Saied

Foto: Fethi Belaid / Reuters

Predsjednik Tunisa Kais Saied objavio je u noći s petka na subotu u službenim novinama verziju svog nacrta prijedloga ustava s manjim izmjenama koje ne utječu na njegovu moć te i dalje daju široke ovlasti šefu države.

Amandmani na 46 poglavlja predloženog ustava uglavnom su manji i formalni, a dolaze usred oštrih kritika nacrta koji je predložio predsjednik 30. lipnja, što neki smatraju da utire put diktaturi.

Nacrt novog ustava mora biti podnesen na referendum 25. srpnja, a u novoj verziji svog nacrta tuniski predsjednik Saied je modificirao dva posebno kontroverzna članka, jedan koji evocira mjesto islama, a drugi prava i slobode.

Nekoliko sati prije objave nove verzije, Saied je u službenom videu najavio da je "potrebno dodati pojašnjenja (prvom tekstu objavljenom 30. lipnja) kako bi se izbjegla zabuna i tumačenje".

Novi ustav predviđa i oštro smanjenje uloge parlamenta i uspostavu drugog doma koji će predstavljati regije.

Oporba i nevladine udruge osudile su 'skrojeni' tekst i pretjeranu koncentraciju ovlasti u rukama predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!