Predsjednik vodi u neizvjesnoj utrci na parlamentarnim izborima u Angoli

25.08.2022.

23:08

Autor: T.V./HRT/Hina

Izbori u Angoli

Izbori u Angoli

Foto: Siphiwe Sibeko / REUTERS

Angolski predsjednik na odlasku Joao Lourenco u četvrtak navečer je nadomak pobjede u utrci s karizmatskim suparnikom iz oporbe, pokazuju službeni rezultati nakon prebrojavanja gotovo svih glasova na spornim parlamentarnim izborima.

Nakon više od 97 posto prebrojanih glasova, MPLA, bivša svemoćna stranka koja od 1975. obnaša vlast u Angoli, vodi s 51,07 posto glasova, objavilo je izborno povjerenstvo.

Na izborima 2017. uvjerljivo je pobijedila sa 61 posto. G. 2012. osvojila je 71,84 posto.

U Angoli nema predsjedničkih izbora. Po Ustavu, nositelj liste stranke koja pobijedi na parlamentarnim izborima imenuje se za predsjednika države.

Na ovim izborima, najneizvjesnijim dosad u zemlji, oporba koju vodi Adalberto Costa mlađi na putu je da ostvari povijesni rezultat.

Nacionalna unija za potpunu neovisnost Angole, Unita, zasad dobiva 44,05 posto. To je skok u odnosu na 26,67 posto u 2017.

Ako se ovi rezultati potvrde, Narodni pokret za oslobođenje Angole (MPLA) zadržava većinu u parlamentu sa 124 od 220 mjesta. No gubi dvotrećinsku većinu koja mu je sve dosad omogućavala da progura svoje zakonske nacrte bez potpore drugih stranaka. Unita zasad dobiva 90 mjesta.

Oporba je osnažena nakon dolaska vođe Adalberta Coste mlađeg (60) dok povijesna stranka gubi zamah u zemlji bogatoj prirodnim resursima, ali sučeljenoj s ozbiljnim gospodarskim teškoćama.

Netom prije proglašenja zadnjih djelomičnih rezultata, Unita je na tiskovnoj konferenciji rekla da nije dobila iste rezultate kao povjerenstvo. No "ne zovemo na pobunu, proces nije završen, moramo ostati mirni", istaknuo je Anastacio Ruben Sicato, član stranke.

Na prethodnim izborima rezultati su bili osporavani.

Oporba i dio javnosti strahuju od moguće prijevare. No izbori su protekli u "poštovanju međunarodnih propisa", rekli su neovisni promatrači Zajednice zemalja portugalskog jezika (CPLP).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!