16:38 / 28.04.2020.

Autor: I.Z./Hina

Predsjedništvo BiH napokon se suglasilo o potrebi koordinacije u pandemiji

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, arhiva

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Neposredan povod za raspravu o mjerama bilo je negodovanje u Republici Srpskoj zbog toga što je u Federaciji BiH prošlog tjedna ukinut noćni policijski sat.
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine suglasili su se kako je u toj zemlji nužno uspostaviti koordinaciju mjera koje se poduzmaju u borbi protiv širenja epidemije prouzročene koronavirusom te su zadužili Vijeće ministara da hitno poduzme korake na tom planu.

Gotovo dva mjeseca nakon što je pandemija bolesti COVID-19 pogodila i BiH članovi državnog vrha uspjeli su se usuglasiti kako nema smisla da svaki od njena dva entiteta te distrikt Brčko za sebe donose i provode mjere koje se ne primjenjuju i ne poštuju s druge strane međuentitetske crte razdvajanja.

Takvu situaciju omogućio je daytonski ustroj BiH, u kojemu je najveći dio izvršnih ovlasti, čak i u kriznim situacijama, prepušten entitetima, ali i županijama unutar Federacije BiH, dok su odluke na državnoj razini i u takvim okolnostima ovisne o konsenzusu svih sudionika.

- Zaključili smo da ne postoji dovoljno koordinacije unutar BiH oko provedbe mjere u borbi protiv pandemije te smo naložili Vijeću ministara BiH da zajedno s entitetskim vlastima i vlastima Brčko distrikta odrede konzistentne i harmonizirane mjere na području cijele Bosne i Hercegovine, kazao je novinarima predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sjednice održane u Sarajevu.

Neposredan povod za raspravu o mjerama bilo je negodovanje u Republici Srpskoj zbog toga što je u Federaciji BiH prošlog tjedna ukinut noćni policijski sat, kao i mjera karantene u izoliranim objektima za sve osobe koje ulaze u zemlju iz inozemstva.

Za takve je u Federaciji BiH sada propisana dvotjedna kućna samoizolacija, a u RS-u tvrde kako to, baš kao i ukidanje policijskog sata, sada ugrožava mjere koje oni poduzimaju na entitetskoj razini.

Predstavnici tijela vlasti u Federaciji pak tvrde kako popuštanje ograničenja prati stabilnu epidemiološku situaciju te da nema potrebe za drastičnim ograničenjima kakva su ranije vrijedila.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pred novinarima je ipak ponovio kritike zbog ublažavanja mjera, najavivši kako će strogi režim ograničenja kretanja i rada ostati na snazi u RS-u.

- To ponašanje Federacije BiH nije dobro, a jedino što preostaje je da se putem Vijeća ministara pokuša ujednačiti praksa u oba entiteta. RS ostaje u karanteni, a 1. svibnja je izazovan datum za širenje koronavirusa, kazao je Dodik.

Predsjedatelj Džaferović je pak konstatirao kako bi, bez obzira na mišljenje političara, trebalo donositi mjere koje će biti "normalne i logične".

Veleposlanici najutjecajnijih zapadnih država te Europske unije u BiH zatražili su danas od članova Predsjedništva BiH poduzimanje koraka kako bi se ta zemlja pripremila za skori summit čelnika EU i zapadnog Balkana u sklopu predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!