20:53 / 19.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Predsjedništvo BiH u posljednjem trenutku usuglasilo izjavu o 25 godina Daytona

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine uspjeli su usuglasiti tekst zajedničke izjave u povodu 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, samo dva dana uoči obilježavanja tog događaja.
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine uspjeli su usuglasiti tekst zajedničke izjave u povodu 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, samo dva dana uoči obilježavanja tog događaja.

Predsjedatelj tročlanog Predsjedništva Šefik Džaferović potvrdio je novinarima da su u konačnoj verziji izbačene sporne formulacije, ali nije objasnio koje. Na usuglašavanje bošnjačkog člana Džaferovića, hrvatskog Željka Komšića i srpskog Milorada Dodika čekalo se gotovo dva tjedna.

Daytonskim sporazumom završen je rat u BiH od 1992. do 1995. godine.

- Usvojili smo zajedničku izjavu povodom 25. obljetnice Daytonskog mirovnog sporazuma s naglaskom na razvoju i jačanju BiH u miru, stabilnosti, izgradnji međusobnog poštivanja, razumijevanja i uvažavanja svih naroda i građana iz svih dijelova BiH, rekao je Džaferović.

Državni vrh BiH izrazio je punu spremnost i opredijeljenost za poštovanje odredbi Daytonskog sporazuma te Ustava BiH koji je njegov sastavni dio. Trojica čelnika pozvala su vlast na svim razinama da pojača napore kako bi  osigurala narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno, uz međusobno poštovanje i razumijevanje.

Predsjedništvo podsjeća na potrebu suosjećanja s bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana te obavezu da se iskaže poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata, dok se svima u zemlji, a posebno mladima, mora osigurati pristojan život, obrazovanje i rad u stabilnom i prosperitetnom društvu. Državni vrh također je potvrdio predanost gradnji dobrosusjedskih odnosa u regiji.

U povodu obljetnice Daytonskog sporazuma u Sarajevo će u petak doputovati potpredsjednik Europske komisije i šef europske diplomacije Josep Borrell.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!