Predsjedništvo imenovalo Krišto za predsjednicu vlade BiH

22.12.2022.

18:12

Autor: P.F./Hina/Dnevnik/HRT

Borjana Krišto

Borjana Krišto

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imenovali su Borjanu Krišto iz HDZ BiH za novu predsjedateljicu Vijeća ministara s četvorogodišnjim mandatom.

Za Borjanu Krišto su glasali bošnjački član državnog vrha Denis Bećirović i srpska članica Željka Cvijanović, a protiv je bio hrvatski član Željko Komšić.

- To je najbrže imenovanje mandatara u postdaytonskom razdoblju, kazao je Bećirović novinarima nakon sjednice.

Imenovanje Krišto mora u roku od 30 dana potvrditi Zastupnički dom parlamenta BiH. S obzirom na to da je dogovorena koalicija između HDZ BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i bloka kojega čini osam bošnjačkih i građanskih stranaka potvrda ne bi trebala biti problem jer za to postoji komotna većina.

Nakon što dobije potporu u tom tijelu, Krišto će naknadno predložiti ministre čije imenovanje opet potvrđuje Zastupnički dom u roku od 35 dana.

Postupak imenovanja nove vlade trebao bi biti okončan u siječnju 2023., što bi bilo rekordno brzo jer se na imenovanje sadašnje čekalo punih 14 mjeseci.

Borjana Krišto je bila zastupnica u Zastupničkom domu državnog parlamenta i predsjednica Federacije BiH.

Na listopadskim izborima bila je kandidat za članicu kolektivnoh predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, no porazio ju je Komšić. 

- Na današnjoj sjednici predsjedništva Bosne i Hercegovine nismo izmišljali toplu vodu u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara. Imenovanje mandatara je izvršeno i to sada treba jasno reći, u skladu s ustavom Bosne i Hercegovine, zakonom o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i poslovnikom Predsjedništva Bosne i Hercegovine za HRT Dnevnik rekao je Bećirović.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!