Pregovori o Iranskom nuklearnom programu bliže se kraju

04.03.2022.

21:40

Autor: V.G./Hina/HRT

Pregovori o Iranskom nuklearnom program

Pregovori o Iranskom nuklearnom program

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sudionici pregovora o iranskom nuklearnom programu kazali su da su blizu postizanja dogovora.


"Blizu smo", objavila je na Twitteru britanska pregovaračica Stephanie Al-Qaq na pregovorima kojima je cilj ponovno uspostaviti dogovor između Irana i SAD-a iz 2015. o ukidanju sankcija Iranu u zamjenu za kontrolu nad zabranom izgradnje nuklearnog oružja.

Pregovori su propali kad je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz dogovora, nakon čega je i Iran prestao poštivati mnoge točke plana.

Po diplomatskim izvorima, u trenutnoj fazi pregovora neki od sudionika vraćaju se u svoje prijestolnice, no ako bude bilo potrebno, spremni su vratiti se u glavni grad Austrije već u nedjelju.

Uspjehom će se smatrati ako se u Beč vrate ministri vanjskih poslova, a ne visokorangirani dužnosnici koji su dosad sudjelovali u pregovorima. Ipak, glavni pregovarač Europske unije Enrique Mora nedavno je upozorio da se ne treba prepustiti optimizmu bez pokrića.

Diplomati iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke mjesecima su se u Beču bavili posredničkom diplomacijom između delegacija SAD-a i Irana. U posredovanju im je pomagala i Kina, te čak i Rusija, usprkos međunarodnim nesuglasjem uzrokovanim napadom na Ukrajinu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!