Pregovori o izbornoj reformi u BiH još traju, Palmer i Eichhorst i dalje optimisti

29.01.2022.

16:33

Autor: Hina/HRT

Eichorst i Palmer održali su konferenciju za medije

Eichorst i Palmer održali su konferenciju za medije

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, koji se drugi dan vode u Neumu iza zatvorenih vrata, još nisu doveli do konkretnih rezultata, no američki i europski posrednici u subotu su potvrdili kako se i dalje nadaju konačnom dogovoru.

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i ravnateljica pri službi za vanjske poslove EU-a (EEAS) Angelina Eichhorst u Neumu su okupili čelnike nekih od najvažnijih bosanskohercegovačkih političkih stranaka, a glavni im je cilj dogovor hrvatske i bošnjačke strane o novom modelu izbora članova Predsjedništva BiH te Doma naroda parlamenta Federacije BiH kao i ovlastima tog tijela.


Domaćim je političarima nametnuta neka vrsta zabrane komuniciranja s medijima dok se pregovori ne završe, a s novinarima dozirano komuniciraju samo Palmer i Eichhorst.


Ona je u subotu poslijepodne rekla da svi sudionici sudjeluju u pregovorima na konstruktivan način te kako se intenzivno razgovara ne bi li se došlo do nekog kompromisa. 


- Ostajemo oprezno optimistični da će se nastaviti s radom kako bi se našlo konačno rješenje, izjavila je Eichhorst dodajući da je ostalo još mnogo stvari o kojima treba razgovarati.


Palmer je rekao da on i Eichhorst nisu ponudili nikakav prijedlog iza kojega bi stajala međunarodna zajednica jer su svoju ulogu definirali isključivo kao posredničku, a cilj joj je približiti stajališta o rješenjima koja ponude političke stranke iz BiH.


- To su teška pitanja i za njih će trebati vrijeme, kazao je Palmer podsjećajući kako se mora mijenjati i ustav BiH u cilju provedbe pet presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je potvrđeno kako je dio građana BiH diskriminiran u izbornom procesu na temelju svoje etničke pripadnosti ili prebivališta. 


Da bi se ustav promijenio, nužno je osigurati potporu dvije trećine zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, za što je opet potrebno da barem neke od oporbenih stranaka prihvate rješenja o kojima se eventualno dogovore HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA).


Palmer je istaknuo kako je ohrabrujuće to što je do sada napravljen "dobar posao" u dijelu pregovora koji se odnose na tehničke preinake izbornog zakona s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, odnosno sprječavanja mogućih zloporaba tijekom samog glasanja i utvrđivanja rezultata izbora.


Palmer je potvrdio da će SAD i EU nastaviti raditi sa strankama u BiH ne bi li se našlo rješenje, a neizravno je potvrdio kako nemaju neki "plan B" u slučaju propasti neumskih pregovora.


I Eichhorst je u ime EU-a rekla kako ostaju fokusirani na razgovore koji teku, očekuju više napretka te rade na rješenju "korak po korak".


- Za sada ne možemo predvidjeti kada i što će se dogoditi, poručila je Eichhorst.


Pregovori u Neumu trebali bi biti gotovi u nedjelju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!