07:42 / 27.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

U Beču se nastavljaju pregovori s Iranom

Pregovori s Iranom

Pregovori s Iranom

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Bečki pregovori čiji je cilj oživjeti iranski nuklearni sporazum iz 2015. nastavit će se u utorak, objavila je EU u ponedjeljak, i to je zadnja u nizu pregovaračkih rundi kojima se želi vratiti SAD u sporazum i uvjeriti Teheran da ga prestane kršiti.

Iran s jedne strane i pet velikih sila - Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija - sastaju se u Beču kako bi dogovorili potrebne korake mogućeg oživljavanja sporazuma iz kojeg se bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao 2018.

- Sudionici će nastaviti razgovore u smislu mogućeg povratka SAD-a (u sporazum) i o tome kako osigurati punu i učinkovitu implementaciju (sporazuma), objavila je EU u priopćenju.

Američko izaslanstvo također se nalazi u Beču ali na odvojenoj lokaciji što omogućuje predstavnicima ostalih pet velikih sila da s njima pregovaraju, s obzirom da Iran odbija izravne pregovore s Washingtonom.

U prva dva kruga pregovora, europske strane iz sporazuma rekle su da postoji napredak ali da je potrebno još puno rada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!