Pregovori za spas nuklearnog sporazuma s Iranom

08.02.2022.

07:41

Autor: Hina/A.P.C.

IAEA - Pregovori o iranskom nuklearnom programu

IAEA - Pregovori o iranskom nuklearnom programu

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

U Beču se, nakon kratkog prekida, nastavljaju pregovori o očuvanju nuklearnog sporazuma svjetskih sila s Iranom. Pregovori su ušli u završnu fazu, a idući tjedni smatraju se ključnima za potencijalnu obnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. 

Zapadni diplomati upozoravaju da Iran čini velike iskorake prema sposobnosti proizvodnje nuklearnog oružja, pa je nužno što hitnije postići učinkovit sporazum koji bi ponovno ograničio iranske nuklearne sposobnosti.


Njemačka, Francuska i Velika Britanija, zajedno s Rusijom i Kinom, već mjesecima posreduju između Irana i SAD-a. 


Cilj je ukinuti američke ekonomske sankcije Teheranu, a zauzvrat ponovno ograničiti iranski nuklearni program.


Nakon što se SAD 2018. godine povukao iz sporazuma u vrijeme administracije predsjednika Donalda Trumpa, Iran je počeo postupno kršiti uvjete sporazuma i obogaćivati uranij.


Iran je u ponedjeljak upozorio da Washington treba donijeti "političku odluku" o ukidanju sankcija Islamskoj Republici i da će uspjeh nuklearnih pregovora ovisiti o tome.


Nakon osam krugova neizravnih pregovora Teherana i Washingtona od travnja, još uvijek postoje neslaganja oko brzine i opsega ukidanja sankcija Iranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!