Prekinuto ročište na suđenju saveznici Alekseja Navaljnija, Kseniji Fadejevoj

14.08.2023.

12:48

Autor: Hina/HRT

Ksenija Fadejeva, arhivska fotografija

Ksenija Fadejeva, arhivska fotografija

Foto: Gregory Stein / Shutterstock

Suđenje saveznici ruskoga opozicijskog lidera Alekseja Navaljnija, optuženoj za "osnivanje ekstremističke organizacije", počelo je u ponedjeljak u sibirskome gradu Tomsku u kontekstu dosad neviđene represije u Rusiji, no rasprava je brzo prekinuta.

- Sud u Tomsku počeo je s postupkom u slučaju Ksenije Fadejeve, rekla je u telefonskom razgovoru AFP-u glasnogovornica suda Larisa Markina. 

No ročište na kojemu je tužiteljstvo čitalo optužnicu, nedugo nakon početka prekinuto je do utorka da bi se novome odvjetniku Ksenije Fadejeve omogućilo da se upozna sa spisom, a po pisanju lokalnih medija riječ je o 90 tomova.

Fadejeva (31) je bivša općinska vijećnica koja je vodila tim Alekseja Navaljnija u gradu Tomsku, a optužena je za "osnivanje ekstremističke organizacije" i za "pripadnost organizaciji koja potkopava prava građana".

Aleksej Navaljni otrovan je godine 2020. u Tomsku 2020. za vrijeme predizbornog posjeta potpore svojim lokalnim suradnicima. Nakon toga je, teško bolestan prevezen na liječenje u Njemačku, a potom je, po povratku u Rusiju uhićen i osuđen na zatvorsku kaznu.

Fadejeva je 2020. izabrana u gradsko vijeće Tomska zajedno s ostalim neovisnim aktivistima Sibira, što se smatralo rijetkim uspjehom ruske oporbe u to doba.

No vlasti su 2021. izborne timove Navaljnija proglasile "ekstremističkima", izlažući sve njegove pristaše i suradnike opasnosti od kaznenog progona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!