12:30 / 29.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Preko 10 milijuna Australaca u karanteni

Sydney postao grad duhova

Sydney postao grad duhova

Foto: Loren Elliott / REUTERS

Više od 10 milijuna Australaca nalazi se u karanteni zbog ponovnog širenja koronavirusa zemljom, a Brisbane je postao četvrti veliki grad koji je građanima naredio da ostanu kod kuće. Trodnevna karantena u Brisbaneu, koja počinje u utorak navečer, uvedena je nakon što su takve mjere zadnjih dana uveli Sydney, Perth i Darwin.

- To su teške odluke. Uveli smo karantene u velikim gradovima jer prekomorski putnici donose virus ovamo, rekla je premijerka Queenslanda Annastacia Palaszczuk, nakon što je Australija potvrdila 23 zaraženih u 24 sata.

U Perthu je od utorka ujutro na snazi četverodnevna karantena nakon što je broj zaraženih porastao na troje. Najveće žarište je u Sydneyju, gdje je od sredine lipnja 150 ljudi pozitivno na covid-19. Karantena je proglašena na dva tjedna. U karanteni je i Darwin zbog malog žarišta povezanog s obližnjim rudnikom zlata. Ondje živi autohtono stanovništvo za koje se strahuje da je podložnije virusu.

Australija se bori sa širenjem zaraze delta varijantom virusa, koja se prvi put pojavila u Indiji. Cijepljenje napreduje sporo. Obje doze cjepiva primilo je manje od pet posto odraslih. Australija je od početka pandemije prijavila preko 30.000 zaraženih i 910 umrlih na 25 milijuna stanovnika.

Australski premijer Scott Morrison odlučio je da će cijepljenje biti obvezno za njegovatelje za starije i za zaposlenike hotela u kojima se boravi u karanteni, a AstraZenecino cjepivo bit će dostupno mlađima od 60 godina koji potpišu obrazac da prihvaćaju rizik od cijepljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!