07:59 / 16.02.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Premijer Plenković pozvao na novi dogovor o migrantima i azilu na razini Europske unije

Foto: REUTERS/Andreas Gebert

Foto: REUTERS/Andreas Gebert

Foto: - / REUTERS

Europa treba postići novi konsenzus o tome kako zaštititi svoje građane, a temelj tog konsenzusa treba biti vladavina prava, rekao je Plenković.
Završena je konferencija u Münchenu, vodeći svjetski forum o međunarodnoj sigurnosnoj politici na kojem se okupilo četrdesetak predsjednika država i vlada.

Plenković brani vladavinu prava kao temelj "Europe koja štiti"


Premijer Andrej Plenković poručio je iz Münchena da Europa treba postići novi konsenzus o tome kako zaštititi svoje građane te da temelj tog konsenzusa treba biti vladavina prava. 

Nove europske smjernice u području slobode, sigurnosti i pravde, kaže, temeljit će se i na uzajamnom povjerenju, integritetu teritorija te novim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji.

- Kontrola ulaska u Europsku uniju i schengenski prostor, uključujući migrante i tražitelje azila, dodatno će povećati povjerenje među zemaljama članicama. Treba nam strukturirano upravljanje migracijama s nadzorom u stvarnom vremenu i ranim upozorenjem te zajednički koordinirani europski odgovor kako bismo mobilizirali raspoloživa sredstva - ljudske i financijske resurse u europskim institucijama i agencijama - a sve to u suradnji sa zemljama članicama, rekao je Plenković.

Na marginama konferencije premijer Plenković sastao se s njemačkom ministricom obrane Annegret Kramp-Karrenbauer te bivšim ukrajinskim predsjednikom  Porošenkom. Premijer je, uz brojne Hrvate, sudjelovao i na svetoj misi u crkvi svetog Mihovila.

Odgovarajući na novinarska pitanja komentirao je i mogućnost da se Kolindi Grabar-Kitarović ured bivše predsjednice osigura u Visokoj ulici.
 Konferencija u Münchenu: Optužbe i vojni proračuni na steroidima 

Govoreći na konferenciji o sigurnosti Plenković je ocijenio da zbog razlika među članicama nisu posve ispunjena očekivanja građana da se osjećaju sigurno. Kazao je da novi konsenzus treba graditi na europskim vrijednostima, ponajprije vladavini prava.

- Vladavina prava ključni je temelj naših vrijednosti. Demokracija, temeljna prava i vladavina prava međusobno se osnažuju do točke kada jedno bez drugoga ne može postojati, istaknuo je Plenković.

U obranu temelja liberalne demokracije u Europi stala je i nova slovačka predsjednica Zuzana Caputova rekavši da vladavina prava i duh zakona moraju ostati netaknuti.

- Samo tada možemo imati Europu koja potpuno štiti. U biti vladavine prava jest poštovanje istine, naglasila je. 

Dvoje premijera nije izrijekom spomenulo nijednu državu, ali članice EU-a Mađarska i Poljska suočene su s kritikama da krše europske vrijednosti i mogle bi ostati bez prava glasa i novca iz europskih fondova. Vladajuća mađarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana zbog toga je suspendirana u Europskoj pučkoj stranci, kojoj pripada i Plenkovićev HDZ.

Prema Plenkovićevim riječima, nove europske smjernice u području slobode, sigurnosti i pravde temeljit će se i na uzajamnom povjerenju, integritetu teritorija te novim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji. Ta će se načela razvijati u novome paktu o migracijama i azilu koji bi Europska komisija trebala predstaviti na proljeće.

- Unatoč međusobnim razlikama, postoji dogovor o ciljevima pakta, ponajprije o pojednostavnjenju sustava azila, kako bi se odluke donosile na najučinkovitiji način, u interesu svih uključenih osoba, rekao je Plenković. Dodao je da je potrebno organiziranije upravljati migracijama, s nadzorom u realnom vremenu, ranim upozoravanjem i zajedničkim koordiniranim odgovorom. 

Hrvatska će se zalagati i za to da Europska agencija za granice i obalnu stražu pomogne zemljama jugoistočne Europe u zaštiti njihovih granica i zaustavljanju ilegalnih tokova prije nego što dođu na granice Unije. Kao prijetnje koje zahtijevaju zajednički europski odgovor Plenković je naveo i terorizam, kibernetičke napade, hibridno ratovanje, teroristički sadržaj na internetu, spolno zlostavljanje djece i zaštitu kritične infrastrukture i javnih mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!