12:16 / 17.06.2021.

Autor: T.V./HRT

Plenković: Tražio sam potporu Erdogana za reformu u BiH

Plenković i Erdogan

Plenković i Erdogan

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Antalyi sudjeluje na sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, na skupu pod turskim predsjedanjem kojim će se obilježiti 25. obljetnica te regionalne organizacije. 

Hrvatski premijer sastao se turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, s kojim je razgovarao o suradnji dviju zemalja, odnosima Turske i Europske unije te zaustavljanju ilegalnih migracija.

- Jedna od tema bila je BiH, gdje sam naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da su sva ti konstitutivna naroda jednakopravna, posebno Hrvati kao najmalobrojniji konstitutivni narod, te da nam je u procesu dogovora unutar političkih stranaka, institucija BiH, važno da se postigne konsenzus o reformi izbornog zakonodavstva, pri čemu sam tražio i potporu Turske, izjavio je Andrej Plenković za HRT.  

Dodao je i sljedeće: 

- Hrvatska i Turska zadnjih 30 godina imaju kvalitetne i prijateljske odnose. Odnose koje gradimo na političkom dijalogu, ali i na povećanju gospodarske suradnje, trgovinske razmjene, ulaganja... 

- 25. obljetnica #SEECP prigoda je za raspravu o budućnosti suradnje u jugoistočnoj Europi, upravljanju migracijama, sigurnosti i solidarnosti u distribuciji cjepiva protiv #COVID19. #ZagrebSummit dao je jasnu potporu procesu proširenja EU, što je ključno za mir i prosperitet JIE, napisao je na Twitteru premijer Andrej Plenković nakon sastanka na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. 

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. u Sofiji radi jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, a sudionici su Albanija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.

Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006. do 2007. i od 2016. do 2017.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!