11:15 / 27.04.2020.

Autor: I.D./HINA

Premijerka Ardern: Novi Zeland je pobijedio u borbi protiv koronavirusa

Foto: REUTERS/Martin Hunter

Foto: REUTERS/Martin Hunter

Foto: - / REUTERS

Ardern je međutim istaknula da se ne može sa sigurnošću znati kada će opasnost od zaraze posve nestati.
Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je u ponedjeljak da je Novi Zeland pobijedio u borbi protiv novog koronavirusa dok zemlja ukida određena ograničenja.

- Epidemija koronavirusa - nove informacije iz županija

- Nema opće i nepotvrđene transmisije virusa na Novom Zelandu. Pobijedili smo u ovoj borbi, naglasila je premijerka Ardern, nakon gotovo pet tjedana ograničenja.

Proglašen je bio najviši stupanj opasnosti, četvrti, a u ponedjeljak će biti snižen za jedan stupanj. Neka poduzeća, restorani koji nude jela za ponijeti te obrazovne ustanove sada mogu nastaviti s radom.

Ardern je međutim istaknula da se ne može sa sigurnošću znati kada će opasnost od zaraze posve nestati.

- Svi žele ponovno obnoviti socijalne kontakte koji nam svima toliko nedostaju, kazala je, ali da bi to mogli učiniti s punim povjerenjem, moramo napredovati sporo i oprezno. Neću riskirati da izgubimo ovo što smo postigli na zdravstvenom planu Novozelanđana. Dakle, ako moramo ostati na trećem stupnju opasnosti, tako će i biti, izjavila je premijerka.

Novi Zeland je potkraj ožujka proglasio četverotjednu izolaciju, što je značilo zatvaranje granica, obvezan ostanak kod kuće i suspenziju aktivnosti svih trgovina i službi koje nisu prijeko potrebne.

U zemlji je registrirano 1122 slučajeva zaraze novim koronavirusom, a 19 ljudi je umrlo, od ukupno pet milijuna stanovnika. U zadnja 24 sata, zabilježen je samo jedan novi slučaj Covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!