Preminula Madeleine Albright, prva američka državna tajnica

23.03.2022.

19:49

Autor: Branka Slavica/HRT/Hina

Madeleine Albright

Madeleine Albright

Foto: Izvor: / Shutterstock

Umrla je Madeleine Albright, prva žena postavljena na mjesto državne tajnice u povijesti SAD-a, diplomatkinja koja je pomogla u usmjeravanju američke vanjske politike nakon završetka Hladnog rata. Umrla je u 84. godini, od karcinoma, objavila je njezina obitelj.

Važnu ulogu u svom kabinetu dao joj je predsjednik Bill Clinton. Najprije je bila njegova savjetnica za nacionalnu sigurnost, zatim američka veleposlanica pri UN-u od 1993. do 1997., a od 1997. do 2001. američka državna tajnica.

Kao jedna od središnjih figura Clintonove administracije, bila je duboko uključena u rješavanje krize nastale nakon raspada Jugoslavije.

Zagovarala je širenje NATO-a i vojnu intervenciju Saveza na Balkanu radi zaustavljanja etničkog čišćenja i genocida, ljudska prava i demokraciju diljem svijeta.

- Prvi put sam je sreo u lipnju 1993. kada je bila američka veleposlanica pri UN-u, sjećam se i danas dobro tog sastanka. Tema je bila rat u BiH, tada je počeo dijalog između dviju strana. Bila je vrlo otvorena u iznošenju svog mišljenja, kritična prema onom što možemo bolje napraviti. Izrazito je pomogla proces zaustavljanja rata Hrvata i Bošnjaka, pruživši snažnu potporu washingtonskim pregovorima, komentirao je za HRT bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je s američkom diplomatkinjom održao brojne sastanke.

- Kao državna tajnica nekad je bila vrlo izravna, ali uvijek smo održali odlične odnose. Bila je jedna od najznačajnijih osoba u administraciji predsjednika Clintona. Dobro je poznavala jugoistok Europe, kazao je Granić.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović susreo je Madeleine Albright dok je bila državna tajnica, a on pomoćnik ministra vanjskih poslova.

- U trenutku kada je bilo važno pružiti Hrvatskoj potporu oko oslobađanja okupiranih područja, ona nas je podržala, komentirao je veleposlanik Šimonović za HRT.

Kada je Clintonova era završila, Albright je postala ikona generaciji mladih žena koje su pronalazile inspiraciju u njezinoj borbi za ravnopravnost spolova. U paklu postoji posebno mjesto za žene koje ne pomažu drugim ženama, znala je reći Albright.

Madeleine Albright bila je mentorica aktualnom državnom tajniku Antony Blinkenu, njegovoj zamjenici Wendy Sherman i brojnim drugim istaknutim američkim diplomatima. Rođena je kao Maria Jana Korbelova 1937. u Pragu. Bila je kći diplomata. Kada je rođena otac joj je bio na mandatu u Beogradu. Tadašnju Čehoslovačku je napustila kao djevojčica, u SAD je stigla 1948. kao izbjeglica. Tek kao državna tajnica saznala je da je Židovka i da je u holokaustu njezina obitelj izgubila 28 članova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!