Preminula Milena Dravić

14.10.2018.

09:01

Autor: HRT

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Milena Dravić, legendarna srpska i jugoslavenska glumica, preminula je noćas u Beogradu nakon teške bolesti u 79. godini.
Milena Dravić, legendarna srpska i jugoslavenska glumica, preminula je noćas u Beogradu nakon teške bolesti u 79. godini, objavila je agencija Tanjug.

Milena Dravić rođena je u Beogradu 5. listopada 1940. Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a tijekom karijere, koja je trajala gotovo 60 godina, snimila je stotinjak filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Prekobrojna", "Jutro", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako s muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Glumica je u srpnju bila u Puli kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u tamošnjem Srpskom kulturnom centru otvorena izložba "Milena: izložba fotografija", retrospektiva fotografija srpske glumice.

Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma 'Vrata ostaju otvorena', da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne arene za film 'Prekobrojna'. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film, kazala je tada Milena Dravić.

Na televiziji je glumila u brojnim dramama i TV serijama najrazličitijih žanrova, nastupala u zabavnim programima od kojih je najpoznatiji "Obraz uz obraz" Zdravka Šotre sa suprugom Draganom Nikolićem koji je preminuo u ožujku 2016.

Dobitnica je mnogobrojnih filmskih nagrada. Među njima se ističu Zlatna palma u Cannesu te dvije Zlatne i šest Srebrnih arena na Pulskom filmskom festivalu. Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.

Donosimo vam snimku emisije Damin Gambit iz arhive HRT-a iz 2013. godine kada je gošća bila Milena Dravić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!