14:01 / 08.06.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

Preminuo Anthony Bourdain - najpoznatiji kuhar na svijetu

-

-

Foto: - / -

Najpoznatiji kuhar na svijetu Anthony Bourdain pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Strasbourgu.
Slavni američki kuhar Anthony Bourdain, poznat po svojim kulinarskim putovanjima svijetom, oštrom jeziku i ljubavi prema uličnoj hrani, preminuo je u Francuskoj dignuvši ruku na sebe.

"Njegova ljubav prema pustolovinama, novim prijateljima, dobroj hrani i piću pretvorile su ga u jedinstvenog pripovjedača. Njegovi nas talenti nikada nisu prestali oduševljavati i jako će nam nedostajati", priopćio je CNN, njegov poslodavac, pošto je Bourdain pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Strasbourgu kamo je doputovao zbog snimanja jedne od svojih emisija.

Bourdain je prije nekoliko godina gostovao u Hrvatskoj, snimajući emisiju iz serijala "No Reservations" i o ovdašnjoj tradicionalnoj hrani. Tada mu je domaćin bio poznati hrvatski kuhar Mate Janković.

Bourdain je, prije nego što se otisnuo u televizijske vode, radio u nekoliko prestižnih njujorških restorana.

O tome je napisao knjigu "Kuhinja povjerljivo: Avanture u kuharskom podzemlju" koja mu je donijela slavu.

Kasnije je proputovao svijet i snimao kulinarsko putopisni show "Anthony Bourdain: No Reservations" za Trevel Channel, a potom i "Parts Unknown" za CNN. Njegova televizijska forumula se pokazala nevjerojatno uspješnom.
"Putujem svijetom, jedem gomilu sr..a i u principu radim što mi se prohtije", rekao je u jednom intervjuu časopisu New Yorker.

Najpoznatija epizoda njegovih emisija na CNN-u svakako je ona kada je u vijetnamskom restoranu brze hrane na niskim plastičnim stolicama jeo pečenu svinjetinu s tjesteninom od riže u društvu s tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom koji je bio u posjetu Hanoju.

"Ukupan trošak 'bun cha' večer s predsjednikom: šest dolara. Ja sam platio", objavio je tada Bourdain na Twitteru.

Vlasnik je nakon toga ostaklio stol, stolice i pribor kojim su jeli i sada je to izložbeni dio restorana.

Bourdain je bio silno popularan i prije Obame.

"Volim tu potpunu ludost kuhinjskog života: sanjari, čudaci, izbjeglice, sociopati s kojima nastavljam raditi", napisao je u jednoj od svojih knjiga u kojima je priznao i svoju prijašnju ovisnost o kokainu, heroinu i LSD-u.

"Volim miris pečenih kostiju, pržene ribe, vrelih tekućina, bučenje, lupanje, zveketanje, pištanje i prskanje, plamen, dim i paru", pisao je.

Osim po živopisnom pisanju, čitatelji su ga voljeli i zbog zanimljivih savjeta, poput onih da nikada ne naručuju ribu ponedjeljkom jer će vjerojatno dobiti ostatke od vikenda i da je glavni kuhar vjerojatno najraspoloženiji i najkreativniji utorkom jer mu je ponedjeljak obično dan za odmor.

Onima koji naruče jače pečeno meso poručio je da će vjerojatno dobiti najgore komade kakvi se inače ne služe drugim gostima.

Rođen i odrastao u New Jerseyju, Bourdain se dvaput ženio i razvodio. Drugi brak, iz kojeg ima kćer Annu, raspao se zbog njegovog prečestog izbivanja iz kuće.

Prije dvije godine bio je u vezi s poznatom glumicom Asiom Argento.

Posljednji obrok koji je javno pokazao na društvenim mrežama, prije nekoliko dana, bio je choucroute, tradicionalno alzaško jelo s kobasicama, slaninom i kupusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!