16:43 / 14.04.2021.

Autor: Branka Slavica/P.F./HRT

Preminuo Bernie Madoff

Bernard Madoff

Bernard Madoff

Foto: Brendan McDermid / Reuters

Bernie Madoff, arhitekt najveće financijske prijevare u povijesti Wall Streeta, umro je u 82. godini u zatvorskoj bolnici u Butneru, u Sjevernoj Karolini.

Madoff je služio 150 godina dugu zatvorsku kaznu nakon što je 2009. godine priznao krivnju za 11 točaka optužnice koja ga je teretila za financijsku prijevaru tešku 65 milijardi dolara. Madoff je upravljao fondom s tolikim iznosom, no dvije trećine tog novca bile su fiktivne.

Ponzijeva shema koju je kreirao koristila je novac novih investitora kako bi isplatio stare ulagače.

Među njegovim žrtvama bili su redatelj Steven Spielberg, bivši suvlasnik „New York Metsa“ Fred Wilpon, dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Weisel, ali i brojni mali investitori, te različite zaklade. Istražitelji su zaključili da je financijer iz New Yorka tijekom četiri desetljeća prevario 37.000 ljudi u 136 zemalja.

Nakon otkrića prijevare, sudski je povjerenik uspio locirati više od 13 milijardi dolara, a žrtve prijevare dobrim su dijelom obeštećene sredstvima koja su prikupljena u Madoff Victim Fund.

Madoff je umro prirodnom smrću. Prošle su godine njegovi odvjetnici tražili da zbog epidemije COVIDA-19, njegove dobi i terminalne bubrežne bolesti bude pušten na slobodu, no zahtjev je odbijen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!