Preminuo Bob Dole, snažan američki glas potpore hrvatskoj neovisnosti

06.12.2021.

07:20

Autor: Branka Slavica/M.Š./HRT

Bob Dole

Bob Dole

Foto: Stringer/File Photo / REUTERS

Amerika se oprašta od Boba Dolea, političara starog kova, ratnog veterana, republikanca koji je s demokratima na Capitol Hillu znao pronaći zajednički jezik oko važnih pitanja za naciju.

Svojoj je zemlji vjerno služio punih 79 godina, stoji u oproštajnoj poruci koju je objavila Zaklada "Elizabeth Dole".

Kao američki vojnik u Drugom svjetskom ratu teško je ranjen na bojištu u Italiji. Nakon rata se godinama oporavljao, diplomirao je pravo i kasnije radio kao javni tužitelj u saveznoj državi Kansas.

U Zastupnički dom ulazi 1960., a 1968. osvaja mandat senatora. Desetljećima je imao važno mjesto u Republikanskoj stranci i čelnu poziciju u vodećim senatskim odborima.

Godine 1976. bio je potpredsjednički kandidat Geralda Forda koji je u konačnici izgubio utrku s demokratom Jimmyjem Carterom. Dvadeset godina poslije, bio je republikanski predsjednički kandidat, no u utrci za Bijelu kuću 1996. porazio ga je Bill Clinton.

Nakon umirovljenja Dole je ostao aktivan u Washingtonu, sudjelovao je u radu predsjedničke komisije i veteranskih udruga, te podupirao političku karijeru supruge Elizabeth Dole koja je bila senatorica od 2003. do 2009.

- Bob je bio američki državnik kakvih je malo u našoj povijesti. Ratni heroj i među najvećima velike generacije. A za mene, on je bio i prijatelj od kojeg sam mogao s povjerenjem zatražiti smjernicu, ili duhovitu rečenicu da smiri istrošene živce u pravom trenutku, komentirao je odlazak dugogodišnjeg kolege iz suprotnog političkog tabora, ali i prijatelja, američki predsjednik Joe Biden.

Biranim riječima od senatora iz Kansasa oprostili su se i bivši predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton opisavši ga gigantom američke politike, pripadnikom sjajne generacije kojoj su interesi zemlje bili ispred osobnih političkih interesa.

Hrvatska zajednica u SAD-u senatora Dolea pamti kao snažan glas potpore u borbi za neovisnost, sponzora Rezolucije o priznanju Hrvatske i Slovenije. Takva su sjećanja i bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova, Miomira Žužula.

- S Bobom Doleom upoznala me Amerikanka hrvatskog podrijetla Mira Radielovic Ricardel koja je u to vrijeme bila senatorova savjetnica za vanjsku politiku i obranu. 

- Bilo je to 1992. U Washington sam došao kao zamjenik ministra vanjskih poslova, sa senatorom Doleom dugo sam razgovarao o situaciji u Hrvatskoj. Bio je karizmatičan i neupitan autoritet na Capitol Hillu, i bilo je odmah jasno da dobro razumije što se događa u Hrvatskoj i susjednim državama, kakva je prijetnja agresorska politika Slobodana Miloševića, kao i da zagovara čvrstu, odlučnu politiku SAD-a prema situaciji u bivšoj Jugoslaviji, komentirao je bivši hrvatski diplomat Miomir Žužul za HRT.

Sa senatorom Doleom Žužul se kasnije kao hrvatski veleposlanik u SAD-u susretao u brojnim prilikama, među ostalim i na republikanskoj predsjedničkoj konvenciji u San Diegu 1996. kada je Dole osvojio stranačku nominaciju.

- Sa senatorom Orrinom Hatchom iz savezne države Utah, senator Dole je na Capitol Hillu 90-ih bio najglasniji zagovornik neovisnosti Hrvatske i Slovenije, tražio je američku potporu za BiH i Kosovo, njegov angažman neupitno je obilježio povijest američko- hrvatskih odnosa, komentirao je Miomir Žužul.

Predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) Steve Rukavina za senatora Dolea kaže kako je bio pravi američki heroj, domoljub i pobornik samostalne Republike Hrvatske početkom 1990-ih.

- Sjećam se njegova govora na velikom hrvatsko-američkom skupu kada se u srpnju 1991. na Nacionalnoj šetnici u Washingtonu okupilo više od deset tisuća ljudi. Kao istaknuti političar snažno je podržao neovisnost Hrvatske. U siječnju 1992. sponzorirao je rezoluciju kojom Senat poziva Bushevu administraciju da što prije prizna Hrvatsku i Sloveniju. Na tom je dokumentu radio zajedno s kolegama senatorima Johnom McCainom, Joeom Liebermanom i Alom Goreom. Bio je čelnik senatske većine kada je taj dom Kongresa usvojio amandman Dole-Lieberman kojim se ukida embargo na oružje za Bosnu i Hercegovinu, prisjetio se Steve Rukavina.

Kazao je i kako je na njegovo znanje i zanimanje za situaciju na području bivše Jugoslavije bitno utjecala Mira Radielovic Ricardel.

Bob Dole preminuo je u 98. godini.

Na zahtjev predsjednika Bidena, u znak poštovanja prema preminulom senatoru zastave na Bijeloj kući, na svim federalnim zgradama, vojnim i pomorskim postajama u SAD-u, kao i na zgradama američkih veleposlanstava i konzulata u inozemstvu, bit će spuštene na pola koplja do 9. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!