Preminuo Mihail Gorbačov, posljednji čelnik Sovjetskog Saveza

30.08.2022.

22:47

Autor: HRT/Hina/Reuters/S.M.

Mihail Gorbačov

Mihail Gorbačov

Foto: Sergei Karpukhin / REUTERS

Mihail Gorbačov, nekadašnji sovjetski čelnik koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića ali nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza, preminuo je danas u 92. godini, objavile su ruske novinske agencije pozivajući se na bolničke dužnosnike.

Galerija
Mihail Gorbačov i Ronald Reagan 1987. potpisuju Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa, Foto: Stringer/REUTERS
Mihail Gorbačov i Ronald Reagan - prvi susret , Foto: Dennis Paquin/REUTERS George H. W. Bush i Mihail Gorbačov u Moskvi 1991. godine , Foto: Rick Wilking/REUTERSMihail Gorbačov i Margaret Thatcher 1984. godine , Foto: Stringer/REUTERSMihail Gorbačov i papa Ivan Pavao II u Vatikanu u studenom 1990. godine , Foto: Luciano Mellace/REUTERSMihail Gorbačov i njegova supruga Raisa u Reykjaviku 1986. godine , Foto: Stringer/REUTERSMihail Gorbačov i Angela Merkel na izložbi u povodu Gorbačovljevog 80. rođendana u Berlinu 2011. godine , Foto: Thomas Peter/REUTERSMihail Gorbačov i Boris Jeljcin; nakon pokušaja puča protiv Gorbačova u Moskvi 1991. godine, Foto: Gennady Galperin/REUTERSMihail Gorbačov i Vladimir Putin u Schleswigu u prosincu 2004. godine, Foto: Christian Charisius/REUTERS

Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras nakon teške i duge bolesti, priopćeno je iz Centralne kliničke bolnice.

Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a, sklopio je sporazume o smanjenju naoružanja sa Sjedinjenim Državama i partnerstva sa zapadnim silama kako bi uklonio Željeznu zavjesu koja je dijelila Europu od Drugog svjetskog rata i doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Kad su prodemokratski prosvjedi zahvatili zemlje sovjetskog bloka komunističke istočne Europe 1989., suzdržao se od uporabe sile - za razliku od prethodnih čelnika Kremlja koji su poslali tenkove da slome ustanke u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968. Ali prosvjedi su potaknuli težnje za autonomijom u 15 republika Sovjetskog Saveza, koji se raspao u sljedeće dvije godine na kaotičan način.

Gorbačov se uzalud borio da spriječi taj kolaps.

Kad je 1985. godine postao glavni tajnik sovjetske komunističke partije, u dobi od 54 godine, krenuo je revitalizirati sustav uvođenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda, ali su njegove reforme izmakle kontroli.

Njegova politika 'glasnosti' - slobode govora - omogućila je do tada nezamislivu kritiku stranke i države, ali je također ohrabrila nacionaliste koji su počeli vršiti pritisak za neovisnost u baltičkim republikama Latviji, Litvi, Estoniji i drugdje.

Mnogi Rusi nikada nisu oprostili Gorbačovu turbulencije koje su njegove reforme izazvale, smatrajući kasniji pad životnog standarda previsokom cijenom za demokraciju.

Nakon što je 30. lipnja posjetio Gorbačova u bolnici, liberalni ekonomist Ruslan Grinberg rekao je novinskom izdanju oružanih snaga Zvezda: "Svima nam je dao slobodu - ali ne znamo što bismo s njom."

Von der Leyen: Otvorio je put slobodnoj Europi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je na tvittu da je Mihail Gorbačov bio čelnik od povjerenja i poštovanja.

Odigrao je ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i rušenju Željezne zavjese. Otvorio je put slobodnoj Europi, navodi predsjednica EK.

Nehammer o ulozi Gorbačova na približavanje Istoka i Zapada

Austrijski kancelar Karl Nehammer objavio je putem tvitta da je Mihail Gorbačov utjecao na približavanje Istoka i Zapada nakon pada Željezne zavjese u Europi i kraja Hladnog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!